Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 19. 10:58

Rákapcsoltak a Sun processzortervező mérnökei

A Sun Microsystemsnél lezárult a régóta várt, Rock kódnevű processzor fejlesztése, az első működő példányok februárban várhatók a Texas Instrumentstől, amely a Sun chipjeinek gyártását végzi. A Rock a Sun következő, nagyteljesítményű processzora, amelyre a cég közép- és felső kategóriás szerverei épülnek majd. A vállalat ígérete szerint a Rock-alapú szerverek 2008-ban kerülnek majd forgalomba.

[HWSW] A Sun Microsystemsnél lezárult a régóta várt, Rock kódnevű processzor fejlesztése, az első működő példányok februárban várhatók a Texas Instrumentstől, amely a Sun chipjeinek gyártását végzi. A Rock a Sun következő, nagyteljesítményű processzora, amelyre a cég közép- és felső kategóriás szerverei épülnek majd. A vállalat ígérete szerint a Rock-alapú szerverek 2008-ban kerülnek majd forgalomba.

16 mag, 64 programszál

A lapka összesen 16 magot tartalmaz, amelyek négy utasításszál párhuzamos feldolgozására alkalmasak. A nyolcmagos, magonként négy utasításszálat futtató UtraSPARC T1-től eltérően a Rockot úgy alakították ki, hogy kevés programszál futtatása esetén is nagy teljesítményt nyújtson. Ennek érdekében a magokon futó négy szál nem egyenrangú, közülök kettő ("scout thread") feladata a másik két fő programszál kiszolgálása. A scout thread -- vagy másképp "shadow thread" -- egy hardverből indított szál, amely a fő programszál "beállása", nagy késleltetésű események (pl. cache miss) esetén indul el. A scout threadek támogatásához nem szükséges a szoftvereket újraírni vagy optimalizálni, mivel a scout threadek a szoftverek számára láthatatlanok.

A scout thread akár sokszáz vagy ezer utasítással is képes a fő utasításszál elé dolgozni, adatokat betölteni, a gyorsítótárat feltölteni, az elágazásbecslőt "trenírozni", sőt, akár utasításokat is képes végrehajtani, amelyek eredménye így már rendelkezésre fog állni addigra, amikor a fő programszál megkezdené a végrehajtásukat. Amennyiben a fő programszál az elágazásokon úgy fut tovább, ahogy azt a scout thread megjósolta, az eredményeket egy átmeneti tárolóból csak beírják a regiszterekbe. Ha a scout thread tévedett, akkor az eredményeket törlik és a futás a másik ágon folytatódik.

A vállalat mérnökeinek az eredeti tervek szerint már 2006-ban be kellett volna fejezniük a Rock fejlesztését, végül azonban pár nappal átcsúsztak 2007-be. Ez azért volt kínos, mert Marc Tremblay, a chip főtervezője korábban bejelentette, hogy ha a Rock tervezése nem zárul le 2006-ban, a tervezőmérnököknek egészen addig öltönyben kell dolgozni járni, amíg nem fejezik be a processzort. Lapunk értesülései szerint végül az öltönytől eltekintett Tremblay, de a tervezőknek inget és nyakkendőt kötelező volt hordaniuk.

Gyorsult a Niagara

Az UltraSPARC T1-et is továbbfejlesztette a Sun, az eddigi leggyorsabb változat 1,2 GHz-es órajelen működött, a kínálatba most azonban bekerült az 1,4 GHz-es kivitel is. További újdonság, hogy az UltraSPARC T1-re épülő Sun Fire T2000 szerverbe építhető maximális memóriakapacitás 32-ről 64 gigabájtra nőtt. A Sun szerint a gyorsabb UltraSPARC T1 processzor és 32 helyett 64 gigabájt memória beépítésével a Sun Fire T2000 szerverek teljesítménye 20-30 százalékkal emelkedhet. A cég eközben már dolgozik az UltraSPARC T1 utódán, a T2-n, amely még az idén elérhető lesz a szerverekben.

Az UltraSPARC T2 első példányait már legyártotta a Sun, a chipek régóta tesztelés alatt vannak a vállalat laborjaiban, de az ígéret szerint a rájuk épülő gépek legkorábban 2007 második felében érkezhetnek a piacra. A cég mérnökei azonban már gőzerővel dolgoznak a Niagara harmadik generációján is, amely 2008-ban várható és alighanem már 45 nanométeres technológiával fogják gyártani. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a Niagara 3 nyolcnál is több magot tartalmaz majd, amelyek nyolcnál is több programszálat kezelnek párhuzamosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról