Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 5. 14:41

Wi-Fi kapcsolatot ígér az autókba egy amerikai cég

A nemrég alakult kaliforniai Autonet Mobile a Consumer Electronics Shown mutatja be új szolgáltatását, amely szélessávú vezeték nélküli internetet biztosít az autókban utazók számára.

[HWSW] A nemrég alakult kaliforniai Autonet Mobile a Consumer Electronics Shown mutatja be új szolgáltatását, amely szélessávú vezeték nélküli internetet biztosít az autókban utazók számára.

Az Autone Mobile szolgáltatása végeredményben egy mozgó Wi-Fi hotspottá alakítja az autót. A megoldás középpontjában egy szivargyújtóra csatlakoztatható apró doboz áll, amely egyrészt Wi-Fi bázisállomásként üzemel, ehhez csatlakozhatnak vezeték nélkül az utasok notebookjai, okostelefonjai, tenyérgépei vagy akár médielejátszói, másrészt biztosítja a szélessávú összeköttetést és gondoskodik arról, hogy utazás közben ne szakadjon meg az internetkapcsolat. Hogy az autók pontosan hogyan kapcsolódnak majd az internetre, arról egyelőre nem beszél az Autonet Mobile, azt azonban határozottan állítják, hogy a szolgáltatásuk az amerikai úthálózat 95 százalékán igénybe vehető lesz.

A járműbe szerelhető doboz 399 dollárba kerül és már előrendelést is felvesznek rá az Autonetnél, emellett a felhasználóknak havi 49 dolláros előfizetési díjat is le kell szurkolniuk a szolgáltatásért. Az Avis autókölcsönző máris bejelentette, hogy gépjárműveihez nap 10 dollárért bérelhető lesz az Autonet Mobile internetszolgáltatása is.

Az Autonet Mobile szerint az Egyesült Államokban forgalomba kerülő szabadidőautók (SUV) és családi kombik közel fele már rendelkezik fedélzeti szórakoztató rendszerrel, amely alkalmas zenék, filmek lejátszására, azonban még senki sem kínál kifejezetten autós internetszolgáltatást, amire -- szerintük -- lenne igény, például az utazó üzletemberek részéről. Piaci szakértők szerint a következő évtized közepén általánosan elterjedt lesz majd, hogy az autókban is lehessen internetezni, illetve maguk a járművek is képesek lesznek az internetről különféle tartalmakat -- például a legfrissebb térképeket -- letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról