Szerző: Bizó Dániel

2007. január 9. 12:46

CES: három új négymagos processzort mutatott be az Intel

A héten megrendezésre kerülő, immár negyvenéves hagyományra visszatekintő Consumer Electronics Show alkalmával az Intel három új négymagos terméket jelentett be, számottevően szélesítve kínálatát. Az új processzorok között van az első normál asztali, mely Core 2 Quad néven kerül piacra, továbbá a nemrég bevezetett, egyutas szerverekbe szánt Xeon 3000-es termékvonalban is újdonságnak számít a négy mag.

[HWSW] A héten megrendezésre kerülő, immár negyvenéves hagyományra visszatekintő Consumer Electronics Show alkalmával az Intel három új négymagos terméket jelentett be, számottevően szélesítve kínálatát. Az új processzorok között van az első "normál" asztali, mely Core 2 Quad néven kerül piacra, továbbá a nemrég bevezetett, egyutas szerverekbe szánt Xeon 3000-es termékvonalban is újdonságnak számít a négy mag.

A Core 2 Quad bár nem a prémiumkategóriás Extreme vonalba tartozik, mainstream adoptációja továbbra sem várható, ugyanis árcédulája továbbra is borsos, önmagában drágább, mint a legtöbb asztali konfiguráció -- nettó 851 dollár (167 ezer forint) az Inteltől való ezer darabos rendelés esetén. Ez azonban ésszerű, lefölöző árpolitika, hiszen a négy magban rejlő potenciált megfelelő párhuzamosítás révén jellemzően csak a professzionális szoftverek képesek kiaknázni, ezeknek a felhasználóknak egy része pedig munkájuk értéke miatt megfizeti ezt az árat is. A természetesen két független Conroe chipből felépülő Q6600 modell 2,4 gigahertzen ketyeg, és összesen 8 (2x4) megabájt másodszintű gyorsítótárral (L2 cache) rendelkezik.

Az új asztali processzor mellett az egyutas szerverekbe megcélzott Xeon vonal két új taggal bővült, a Xeon X3220 és Xeon X3210-zel, melyek 2,4 valamint 2,13 gigahertzen ketyegnek, 1066 megahertzes adatbusszal, 8 megabájt L2 cache-sel. A számozás előtt található X a thermális kategóriára utal: ezek a processzorok tartósan legfeljebb 120 watt hőt disszipálhatnak, ami nem meglepő módon megfelel az asztali változat specifikációinak, tekintve hogy ezeket a Xeonokat az Intel az "PC-szerverek" leváltására dobta piacra, extra kitesztelést ígérve a szerverlapok és memória alkalmazásából fakadó előnyök mellett. Az árazás is a PC-portfólió tükre: az erősebb változat 851, a gyengébb 690 dollárba kerül.

Az Intel ezzel jelenleg ötféle négymagos Xeont kínál kétutas szerverekbe, kettőt az egyutas kiszolgálókba, míg PC-kbe jelenleg szintén kettő terméket kínál. A négyutas szerverekbe szánt Xeonok egy új platformmal (Caneland) az év közepe felé várhatóak, ahogyan az AMD is, ígérete szerint, ez idő tájt dobja piacra négymagos Opteron processzorait, melyekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy valóban négymagos chipekről van szó, amit a gyártó nem győz hangsúlyozni -- a magok a chipen kommunikálnak egymásal, nem az adatbuszon át. Az Intel azonban részben éppen azáltal került jelentős időbeli előnybe, hogy két chipet helyezett egy tokba, hiszen ha a tokozási technika készen áll, "csak" a megfelelő kétmagos lapkákat kell kombinálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról