Szerző: Bizó Dániel

2007. január 22. 15:30

Árat csökkentett az AMD

Árcsökkentést hajtott végre az AMD közép- és alsókategóriás processzorainál, vélhetően az Intel felől érkező fokozódó nyomásra reagálva. A legnagyobb mértékű változás az Athlon 64 X2 5200+ modellt érintette, melynek nettó gyártói listaára 26,8 százalékkal, 108 dollárral esett, míg a többi változat ennél lényegesen moderáltabb korrekción esett át, továbbá megszűnt az egymagos 3200+ forgalmazása.

[HWSW] Árcsökkentést hajtott végre az AMD közép- és alsókategóriás processzorainál, vélhetően az Intel felől érkező fokozódó nyomásra reagálva. A legnagyobb mértékű változás az Athlon 64 X2 5200+ modellt érintette, melynek nettó gyártói listaára 26,8 százalékkal, 108 dollárral esett, míg a többi változat ennél lényegesen moderáltabb korrekción esett át, továbbá megszűnt az egymagos 3200+ forgalmazása.

Az árváltozás az Athlon 64 X2 5200+ és kisebb modelleket érintette, az ennél erősebbek, közöttük a prémium FX-sorozat is érintetlen maradt. A kétmagos chipek a 3800+ modelltől az 5000+ változatig 5-10 százalékkal lettek olcsóbbak. Az egymagos Athlon 64 3800+ 6,5 százalékos csökkentésben részesült, míg a 3500+ ára változatlan maradt, a 3200+ pedig kivezetésre került a piacról. A piac alsó felére pozicionált Sempronok 3200+ valamint 3000+ listaárát 24 illetve 27 százalékkal vágta meg a világ másodszámú processzorgyártója.

A nettó listaárak a gyártótól való ezer darabos rendelés esetén érvényesek, így a kiskereskedelmi csatornákban kifejtett hatásuk valamikor később jelentkezik csak. A disztribútorok azonban jellemzően értesülnek az ilyen lépésekről, továbbá a korábban megszokott ütemezések alapján már előre várják azt, így nem halmoznak fel készleteket -- mondta el lapunk megkeresésére Szabó Tamás, a Ramiris Rubin disztribútor marketingvezetője. Hozzátette, hogy a kiemelt (master) disztribútorok árvédelmet is kapnak a raktárkészletükre, vagyis a magasabb áron átvett termékekért kevesebbet kell fizetniük, vagy ha már megtörtént a kifizetés, visszatérítést kapnak.

Ez nemcsak a csatornának jó, hanem a gyártónak is, ugyanis az árcsökkentés hamarabb fut végig és fejti hatását a piacon, a korábban még a magasabb áron eladott termékek nem állnak az "útba". Iparági híradások alapján az AMD és partnerei mostanában halmozódó készletszinttel küzdenek, főként az Intel drasztikus árcsökkentései következtében, melyekkel a NetBurst-alapú termékeitől kívánja megtisztítani a csatornákat, hogy helyet csináljon Core 2 processzorai számára.

Tajvani PC-gyártók szerint az Intel továbbra is folytatja agresszív árazási politikáját, hogy a harmadik negyedévre mainstreammé tegye Core 2 termékeit, a Pentiumok szállításai pedig drasztikus lecsökkenthesse. Ennek eredményeként az Intel átlagos eladási ára 100-120 dollár közé zuhant a hagyományos 180-200 dolláros tartományból. Az Intel által kirobbantott árháború mindkét vállalat nyereségességét és tőzsdei árfolyamát érzékenyen érinti, a chipóriás a negyedik negyedévben éves szinten közel 40 százalékkal visszaeső nettó jövedelemről adott számot.

Az AMD magyar idő szerint holnap este teszi közzé számait, melyekkel kapcsolatban múlt héten profitfigyelmeztetést tett közzé. Az elemzői várakozások alapján 6 százalékkal olvadó forgalom mellett a nyeresége 78 százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról