Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 24. 14:44

Bezárja egyik izraeli chipgyárát az Intel

Bezárja jeruzsálemi Fab 8 chipgyárát az Intel, az itt dolgozó mintegy 300 alkalmazottnak a vállalat más egységeinél keresnek munkát. A Fab 8-ban folyó termelés leállítása annak a döntésnek a következménye, hogy az Intel 2007 végére beszünteti az autóiparban használt vezérlőchipjeinek forgalmazását, amelyeket többek között légzsákokba, blokkolásgátlókba építenek a megrendelők.

[HWSW] Bezárja jeruzsálemi Fab 8 chipgyárát az Intel, az itt dolgozó mintegy 300 alkalmazottnak a vállalat más egységeinél keresnek munkát. A Fab 8-ban folyó termelés leállítása annak a döntésnek a következménye, hogy az Intel 2007 végére beszünteti az autóiparban használt vezérlőchipjeinek forgalmazását, amelyeket többek között légzsákokba, blokkolásgátlókba építenek a megrendelők.

A Fab 8 volt az Intel első chipgyára az Egyesült Államokon kívül, 1985-ben állt tömegtermelésbe: a gyárban autóelektronikai vezérlőchipek mellett többek között ROM-ok és flash memóriák termelése zajlik mai szemmel nézve kőkorszakinak számító technológiával, 6 hüvelykes szeleteken. Összehasonlításképp: a félvezetőipar azóta már a 8 hüvelykes wafereken is túllépett, a ma épülő fejlett gyárak már kivétel nélkül 12 hüvelykes (300 milliméteres) szilíciumszeleteket dolgoznak fel. Yitzak Ohayon, a Fab 8 igazgatója szerint a gyárban 10 éve nem hajtottak végre technológiai fejlesztést.

Az Intel jeruzsálemi fejlesztőközpontja a gyár bezárását követően is teljes erővel üzemel majd, az itt dolgozó 450 alkalmazottat nem érinti az átszervezés, sőt, az is lehet hogy a chipgyárból néhány embert ide vezényelnek át -- mondta Ohayon. Arról sincs szó, hogy az Intel csökkentené izraeli jelenlétét, Kiryat Gatban ugyanis már javában építik a Fab 28 nevű félvezetőgyárat, ahol 2008 márciusbában indulhat be a 45 nanométeres csíkszélességű processzorok sorozatgyártása. Teljes kapacitását -- havi 25 ezer szeletindítás -- 2009 közepére éri majd el a Fab 28.

Az Intel a Fab 8 és az épülő Fab 28 mellett egy flash-memóriachipeket előállító harmadik üzemmel (Fab 18) is rendelkezik Izraelben, emellett öt kutatóközpontot is fenntart, amelyek sikerét jelzi, hogy a jelenlegi Intel processzorok alapját képező Core mikroarchitektúra az izraeli mérnökök fejlesztése. A cég 1976 óta van jelen a közel-keleti országban és tavaly 1,3 milliárd dollárral jártul hozzá az exporthoz, ami Izrael elektronikai és szoftver-exportjának 8,5 százaléka volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról