:

Szerző: Ady Krisztián

2007. január 10. 11:50

Egyetlen gombnyomásra redukálnák a Wi-Fi hálózat biztonságos beállítását

Bár a folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően a Wi-Fi hálózatok lassan bárki számára elérhető lehetőséggé válnak az otthoni hálózat egyszerű, vezetékektől mentes megalkotására, egyetlen ponton még mindig jelentős kockázatot jelentenek, a biztonságosságuk továbbra sem megoldott kérdés. Ez elsősorban nem az alkalmazott titkosítási megoldások gyenge pontjainak köszönhető, hanem annak, hogy sokak számára megoldhatatlan feladat egy Wi-Fi hozzáférési pont, vagy router megfelelő beállítása.

[HWSW] Bár a folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően a Wi-Fi hálózatok lassan bárki számára elérhető lehetőséggé válnak az otthoni hálózat egyszerű, vezetékektől mentes megalkotására, egyetlen ponton még mindig jelentős kockázatot jelentenek, a biztonságosságuk továbbra sem megoldott kérdés. Ez elsősorban nem az alkalmazott titkosítási megoldások gyenge pontjainak köszönhető, hanem annak, hogy sokak számára megoldhatatlan feladat egy Wi-Fi hozzáférési pont, vagy router megfelelő beállítása.

Noha a gyártók minden termékhez mellékelnek telepítési útmutatót, illetve ma már minden router képes néhány lépéses varázslóval segíteni a beállítást, sokak számára még mindig túlságosan bonyolult egy ilyen eszköz megfelelő paraméterezése. Ennek köszönhetően több millió olyan hozzáférési pont és otthoni hálózat lehet szerte a világon, melyet semmilyen titkosító kulcs, vagy szűrési beállítás nem véd az illetéktelen behatolók ellen. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egyszerűbb, öregecske 64 bites WEP-kulcsos titkosítást néhány perc alatt könnyedén fel lehet törni.

Ezt az áldatlan állapotot szüntethetik meg végre a WiFi Szövetség opcionális WiFi Protected Setup (WPS) ajánlásának megfelelő termékek, melyek gyártói biztosítják, hogy a készülékek a legegyszerűbben elérhető módon legyenek beállíthatók megfelelő biztonsági szint alkalmazása mellett. A WiFi Protected Setup legalább a felére fogja csökkenti a beállításhoz szükséges lépéseket.

A WPS-nek megfelelő eszközökhöz jellemzően egyetlen gomnyomással, vagy egy egyszerű PIN-kód megadásával csatlakozhatunk majd, az egyéb beállítási terheket -- mint például az SSID azonosító beírása, vagy a WPA(2) titkosítási kulcs megadása -- pedig az okosabb szoftverek leveszik majd a vállunkról. Korábban más gyártók, többek között a Linksys is próbálkozott ilyen megoldásokkal.

A WPS logóra számos gyártó készülékei pályáznak, többek között az Atheros, a Broadcom, a Buffalo vagy a Marvell, sőt, ezek a cégek már meg is kapták a WiFi Szövetség jóváhagyását bizonyos termékeikre, melyek 2007 első félévének végén kerülhetnek majd piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.