Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 29. 11:23

ISO-szabvány lehet az Adobe PDF is

Az Adobe szabványosítaná a PDF dokumentumformátumot, a vállalat ezért a PDF specifikációját átadja az Enterprise Content Management Associationnek (ECMA), amelynek a munkacsoportja átadja azt szabványosításra a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (ISO). Az ISO egy szabványosítási bizottságot hoz majd létre, amely iparági szereplőkből és felhasználókból, köztük kormányzati szervekből áll, ez fogadja vagy utasítja el a szabványosítási kérelmet. A procedúra akár éveken át is eltarthat.

[HWSW] Az Adobe szabványosítaná a PDF dokumentumformátumot, a vállalat ezért a PDF specifikációját átadja az Enterprise Content Management Associationnek (ECMA), amelynek a munkacsoportja átadja azt szabványosításra a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (ISO). Az ISO egy szabványosítási bizottságot hoz majd létre, amely iparági szereplőkből és felhasználókból, köztük kormányzati szervekből áll, ez fogadja vagy utasítja el a szabványosítási kérelmet. A procedúra akár éveken át is eltarthat.

A dokumentumformátumok szabványosítása az utóbbi időben nagy figyelmet kapott, amióta a nyílt forrású OpenDocument Format ISO-szavány lett, nem sokkal később pedig a Microsoft Office OpenXML-t is szabványosításra jelölték. Az ECMA közgyűlése decemberben fogadta el az Open XML szabványt és szavazta meg, hogy azt idén januárban terjesszék ISO elé, hogy az gyorsított eljárásban kaphassa meg az ISO minősítését is.

A szabványos dokumentumformátumok elsősorban a kormányzati szereplők számára lettek fontosak, a szervezetek ugyanis rádöbbentek arra, hogy nem elég az iratokat elektronikusan tárolni, azok későbbi kereshetőségéhez, feldolgozhatóságához elengedhetetlen a felhasznált formátum specifikációja, amely minden bizonnyal "jobb kezekben van" akkor, ha nem egy vállalat, hanem egy nemzetközi szabványosítási testület kezeli.

A gyártók nem véletlen sietnek szabványosítani a dokumentumformátumokat, hiszen a kormányzatok jelentős megrendelők, így akár ezen is állhat vagy bukhat, hogy egy több tízezer felhasználós szervezet a belső és külső dokumentumforgalmát milyen formátumban bonyolítja, ami közvetett kapcsolatban állhat azzal, hogy a fájlok előállításához milyen szoftvert (pl. Microsoft Office, OpenOffice, Adobe Acrobat) használ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról