Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

ISO-szabvány lehet az Adobe PDF is

Bodnár Ádám, 2007. január 29. 11:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Adobe szabványosítaná a PDF dokumentumformátumot, a vállalat ezért a PDF specifikációját átadja az Enterprise Content Management Associationnek (ECMA), amelynek a munkacsoportja átadja azt szabványosításra a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (ISO). Az ISO egy szabványosítási bizottságot hoz majd létre, amely iparági szereplőkből és felhasználókból, köztük kormányzati szervekből áll, ez fogadja vagy utasítja el a szabványosítási kérelmet. A procedúra akár éveken át is eltarthat.

hirdetés
[HWSW] Az Adobe szabványosítaná a PDF dokumentumformátumot, a vállalat ezért a PDF specifikációját átadja az Enterprise Content Management Associationnek (ECMA), amelynek a munkacsoportja átadja azt szabványosításra a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (ISO). Az ISO egy szabványosítási bizottságot hoz majd létre, amely iparági szereplőkből és felhasználókból, köztük kormányzati szervekből áll, ez fogadja vagy utasítja el a szabványosítási kérelmet. A procedúra akár éveken át is eltarthat.

A dokumentumformátumok szabványosítása az utóbbi időben nagy figyelmet kapott, amióta a nyílt forrású OpenDocument Format ISO-szavány lett, nem sokkal később pedig a Microsoft Office OpenXML-t is szabványosításra jelölték. Az ECMA közgyűlése decemberben fogadta el az Open XML szabványt és szavazta meg, hogy azt idén januárban terjesszék ISO elé, hogy az gyorsított eljárásban kaphassa meg az ISO minősítését is.

A szabványos dokumentumformátumok elsősorban a kormányzati szereplők számára lettek fontosak, a szervezetek ugyanis rádöbbentek arra, hogy nem elég az iratokat elektronikusan tárolni, azok későbbi kereshetőségéhez, feldolgozhatóságához elengedhetetlen a felhasznált formátum specifikációja, amely minden bizonnyal "jobb kezekben van" akkor, ha nem egy vállalat, hanem egy nemzetközi szabványosítási testület kezeli.

A gyártók nem véletlen sietnek szabványosítani a dokumentumformátumokat, hiszen a kormányzatok jelentős megrendelők, így akár ezen is állhat vagy bukhat, hogy egy több tízezer felhasználós szervezet a belső és külső dokumentumforgalmát milyen formátumban bonyolítja, ami közvetett kapcsolatban állhat azzal, hogy a fájlok előállításához milyen szoftvert (pl. Microsoft Office, OpenOffice, Adobe Acrobat) használ.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.