Szerző: Bizó Dániel

2004. szeptember 24. 08:12

Az IBM a PeopleSoft védelmére kel

Craig Conway
Craig Conway
[ComputerWorld/eWeek] Miután a San Franciscó-i bíróság az amerikai Igazságügyi Minisztérium anti-tröszt keresetét elutasítva jogilag utat nyitott az Oracle ellenséges felvásárlása számára, a PeopleSoft vezetőségének megújult erővel támadó bizonytalansággal kell megküzdenie.

Úgy néz ki, hogy Craig Conway elnök-vezérigazgató nagy horderejű sikert könyvelhet el: cége szorosabbra fűzi együttműködését az IBM-mel, amelynek során a következő öt évben 1 milliárd dollárt fordítanak közösen fejlesztésekre és integrációra. A megállapodás alapján a két vállalat erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy a PeopleSoft alkalmazások minél jobban együttműködjenek az IBM köztesszoftverekkel.

Ennek megfelelően alkalmazás- és middleware-fejlesztők ezrei fognak olyan összetett szoftvermegoldások előállításán dolgozni, melyek az üzleti folyamatok magasabb szintű és átfogóbb támogatását fogják biztosítani a három megcélzott szektor, a pénzügyi szolgáltatók, biztosítótársaságok és telekomok számára.

Szintén a régi-új szövetség részét képezi, hogy a PeopleSoft saját értékesítési hálózatán keresztül árulni fogja az IBM WebSphere-t. Erőik egyesítése az IBM számára is kedvező, hiszen a vállalatirányítási szoftverek piacát magasan domináló német SAP termékportfoliója erőteljes diverzifikációjának részeként két éve belépett a köztesszoftverek piacára is. Conway természetesen nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy megpróbálja lejáratni az SAP NetWeaver middleware-jét.

A bejelentést a külföldi szaksajtó alapján a PeopleSoft ügyfelei általános lelkesedéssel fogadták. Nemcsak csökkenni érzik az Oracle által jelentett fenyegetést, hanem üdvözlik egyben az új fejlesztési irányt is. Elmondható, hogy a két társaság együttesen biztonságot, korszerűséget és rugalmasságot jelent a megkérdezettek számára.

A PeopleSoft Connect rendezvény keretein belül történt bejelentés után a vállalatok képviselői tagadták, hogy létezne bármiféle terv a két társaság összeolvadásáról, a mostani esemény azonban jó alapot szolgáltat újabb feltételezések születéséhez. Mindenesetre az IBM-ügylet erősen rontotta az Oracle pozícióját. Könnyen lehetséges, hogy Larry Ellisonnak más módot kell találnia arra, hogy jól teljesítő adatbáziskezelői mellett feltámassza üzleti alkalmazásainak zuhanórepülést gyakorló eladási mutatóit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról