Szerző: roberto

2004. szeptember 14. 00:09

Elkészült a W3C Beszédszintézis-jelölőnyelvének (SSML) első verziója

[W3C.hu] A webes szabványok kidolgozásával és

[W3C.hu] A webes szabványok kidolgozásával és frissítésével foglalkozó World Wide Web Consortium (W3C) közzétette a Beszédszintézis-jelölőnyelvre (Speech Synthesis Markup Language, SSML) vonatkozó első ajánlását. Az SSML 1.0 a W3C Beszédillesztési Keretrendszerének (W3C Speech Interface Framework) egyik meghatározó specifikációja, amely nagy hangsúlyt fektet a jó minőségű szintetizált webalapú beszédre.

A mobiltelefonokra, PDA-kra és több, még csupán kialakulófélben platformra fejlesztő alkalmazástervezők az SSML-t használhatják a generált beszéd olyan fontos jellemzőinek a vezérlésére, mint a kiejtés, a hangerő és a hangmagasság. A kapcsolódó W3C-ajánlásokhoz hasonlóan (VoiceXML 2.0; Speech Recognition Grammar Specification, SRGS) az SSML 1.0-t is úgy tervezték meg, hogy közben szem előtt tartották a más webes technológiákkal való összekapcsolhatóságot és az egyéb szintézisalapú platformokkal való együttműködőképességet.

Az SSML (az XHTML-hez hasonlóan) egy jelölőnyelv, amely a széles körben használt XML szabványon alapul. SSML nyelvű tartalom létezhet önállóan, és más XML nyelvű dokumentum részeként is. Az SSML természetesen különösen alkalmas arra, hogy a VoiceXML keretén belül használják interaktív beszédalapú alkalmazások létrehozására.

A W3C Beszédillesztési Keretrendszere a beszédhang alapú webes alkalmazások készítésére szolgáló specifikációk gyűjteménye. A keretrendszer révén példátlanul sokan vehetnek majd igénybe bármilyen telefonkészülék segítségével megfelelően elkészített webes szolgáltatásokat olyan egyszerű eszközök felhasználásával, mint a számbillentyűk, a szóbeli utasítások, az előre felvett beszéd visszajátszása vagy éppen a szintetizált beszéd és zene.

"Örülök a fejlődésnek, amely a W3C Hangböngésző Munkacsoportjának köszönhetően a webes technológiákra építve a szolgáltatásokhoz való telefonos hozzáférés terén végbement" -- mondta a W3C jelenlegi vezetője, a web egyik úttörője, Tim Berners-Lee, majd hozzátette: "a cégek ezentúl telefonon is biztosíthatják ügyfeleik számára a hozzáférést a weben megszokott automatizált, interaktív szolgáltatásaikhoz, amelyek eddig csak személyi számítógép segítségével voltak használhatóak."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról