Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 13. 08:07

Kivonul a szórakoztató-elektronikai piacról a Gateway

Wayne R. Inouye
Wayne R. Inouye
A Gateway meg kíván szabadulni a szórakoztató-elektronikai készülékektől, hogy a számítógépek értékesítésére koncentrálhasson. Wayne R. Inouye, a cég új elnök-vezérigazgatója szerint a jó ideje veszteséges vállalat legfontosabb feladata, hogy helyrepofozza a legfontosabb üzletágát.

"Az emberek állandóan a multitaskingról beszélnek, valójában azonban egyszerre csak egy dologra lehet koncentrálni" -- mondta Inouye. A vezető szerint a legnagyobb elektronikai kiskereskedőkkel -- Best Buy, CompUSA -- kötött megállapodások révén a Gateway hamarosan ott lehet a legkelendőbb PC-márkák között. A vállalat hosszú távú célja, hogy a HP-t megelőzve a legnépszerűbb otthoni PC-szállító legyen. Ionuye úgy véli, az új stratégia révén a Gateway jövőre már nyereségesen tud működni.

A Gateway már négy éve forgalmaz szórakoztató-elektronikai termékeket, köztük tévékészülékeket és DVD-játszókat. A vállalat azért vette fel kínálatába ezeket a készülékeket, hogy növelje profithányadát, amely a PC-piacon kialakult árverseny miatt drámaian csökkent. Azonban a szórakoztató-elektronikai termékek forgalma sosem múlta felül a PC-két, annak ellenére, hogy utóbbi folyamatosan csökkent. A tavalyi évben a Gateway bevételének 72 százaléka származott számítógépek eladásából.

A PC-gyártó az utóbbi évek során, Ted Waitt elnök-vezérigazgató vezetése alatt négy sikertelen átszervezésen esett át, ezután a cég idén tavasszal bekebelezte az eMachines-t, amelynek elnök-vezérigazgatója, Wayne R. Inouye a Gateway vezetőjévé vált, Waitt pedig az igazgatótanács elnökeként folytatta munkáját. Inouye nem volt szívbajos, bezáratta a Gateway összes kiskereskedelmi üzletét és elbocsátotta a cég alkalmazottainak mintegy felét. A hatékonyság növelése érdekében az új vezető csökkentette az alkatrész-beszállítók számát és új megállapodásokat kötött a kiskereskedőkkel.

Az eMachines élén Inouye már korábban is bizonyította takarékosságát: a vállalat története során mindig nyereséges volt és csupán 138 alkalmazottal is több mint egymilliárd dolláros forgalma bonyolított. Inouye a privát életben is spórolós ember hírében áll, közeli ismerősei szerint mindig a legolcsóbb benzinkútnál tankol és rendszeresen kivágja az újságokból a kedvezményekre jogosító kuponokat.

A Gateway hosszú távú célja a HP megelőzése az otthoni PC-k piacán, rövid távon pedig az, hogy a cég negyedévente több mint egymillió PC-t adjon el. Ez Ted Waitt vezetése alatt utoljára 2001 első negyedévében sikerült. A legutóbbi negyedévében a Gateway 795 ezer számítógépet értékesített. A vállalat tavaly 3,4 milliárd dollár forgalmat ért el, Inouye szerint azonban három-öt éven belül ez elérheti a tízmilliárd dollárt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról