Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 27. 09:52

Európa is zöld utat ad az Oracle-nek?

HIRDETÉS

Mario Monti
Mario Monti
Az Európai Unió versenyügyi főbiztosa, Mario Monti még hivatali mandátumának lejárta előtt meg kívánja hozni végleges döntését az Oracle és a PeopleSoft esetleges összeolvadásával kapcsolatban. Az ügyet közelről ismerő hírforrások szerint Monti alighanem engedélyezi az Oracle számára a PeopleSoft felvásárlását, ugyanis jogi tanácsadói szerint egy tiltó határozatot fellebbezés esetén nem tudnának megvédeni.

Az amerikai hatóságok már szeptember elején jóváhagyásukat adták a két cég összeolvadására, amikoris a San Franciscó-i kerületi bíróság az Oracle javára döntött az ügyletet megvétózó Igazságügyi Minisztérium elleni perben. Az ítéletet a keresetet benyújtó Igazságügyi Minisztériumtól kezdve az iparágon át az ügyfelekig szinten mindenhol nagy csalódottsággal fogadták. Sokak szerint ez jelzésértékű a nagyvállalati világ felé, hogy a riválisok agresszív bekebelezése elfogadott dolog lehet.

Európa hagyományosan szigorúbb trösztellenes politikát folytat, mint az Egyesült Államok, Montihoz közeli források szerint azonban a jogi tanácsadók már akkor is az ügylet engedélyezését szorgalmazták, amikor a tavalyi év végén megkezdődött az Oracle és a PeopleSoft esetleges összeolvadásának vizsgálata. Magukat megnevezni nem kívánó informátorok szerint Monti akár napokon belül nyilvánosságra hozhatja azon döntését, amely szerint az Oracle és a PeopleSoft egyesülése nem versenyellenes.

Az Oracle és a PeopleSoft huzavonája több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, mikor is Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a rivális PeopleSoftra. Az azóta eltelt idő alatt a folyamatos bizonytalanság rendkívül rossz hatással van a PeopleSoft üzletmenetére, a védekezéssel kapcsolatos költségei a társaság állítása szerint 70 millió dollárra rúg, valamint sok elvesztett ügyfél az Oracle fenyegetésének köszönhető. Az Oracle részvényenként 21 dollárt kínál a PeopleSoftért, így az ügylet értéke összesen 7,7 milliárd dollárra rúg.

A PeopleSoft menedzsmentje a felvásárlás tulajdonosok általi sorozatos elutasítását követően korábban kísérletet tett arra, hogy elvegye az IT ipar fenegyereke, Ellison kedvét a játéktól. A sokak által beépített bombaként vagy méregpirulának titulált "ügyfél-biztosítási program" szerint a PeopleSoft ügyfelek a licencdíjak akár ötszörösét is visszakaphatják abban az esetben, ha a céget két éven belül felvásárolják, illetve ha a vevő az elkövetkező négy éven belül beszüntet bizonyos terméktámogatási szolgáltatásokat. Úgy néz ki azonban, hogy az Oracle étvágyát ez sem tudta elvenni.

A jelenlegi helyzet legnagyobb nyertese a nevető harmadik SAP lehet. Az SAP korábban bejelentette, hogy támogatja a két rivális összeolvadását, amivel az Oracle és a PeopleSoft körüli zűrzavart kívánja növelni, annak reményében, hogy az elbizonytalanodó ügyfelek a biztonságos jövőt nyújtó SAP-hez fordulnak. Mivel az SAP messze nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, mint az Oracle és a PeopleSoft együttvéve, ezért az esetleges fúzió által létrejövő vállalat kevéssé foglalkoztatja az SAP vezetőségét.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 15:46

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.