:

Szerző: Bizó Dániel

2004. szeptember 7. 14:27

Microsoft: lassuló PC-piac, fenyeget a Linux

[CNET News/HWSW] A PC-iparág barométereként is szolgáló Microsoft és Intel az utóbbi időben szinte egymással karöltve teszik meg bejelentéseiket üzletmenetük alakulásával kapcsolatban. Most az Intel forgalmi figyelmeztetését követően a Microsoft is dokumentumot nyújtott be az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) részére számítógép piaci kilátásainak romlásával kapcsolatban.

[CNET News/HWSW] A PC-iparág barométereként is szolgáló Microsoft és Intel az utóbbi időben szinte egymással karöltve teszik meg bejelentéseiket üzletmenetük alakulásával kapcsolatban. Most az Intel forgalmi figyelmeztetését követően a Microsoft is dokumentumot nyújtott be az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) részére számítógép piaci kilátásainak romlásával kapcsolatban.

Kétségtelen, hogy saját területükön a piacot mindketten megkérdőjelezhetetlenül domináló óriásvállalatok erősödő versennyel kénytelenek szembenézni, azonban a személyi számítógépek világát oly' mértékben uralják, hogy a versenytársak tevékenysége rövid távon szinte súlytalan a pénzügyi mutatók tekintetében. A mostani figyelmeztetések sokkal inkább arra utalnak, hogy a PC-k iránti szezonális kereslet alulmúlta a várakozásokat, valamint az idei év egészére várható erőteljes, magasan tíz százalék feletti növekedéshez hasonló jövőre nem valószínű, hogy meg fog ismétlődni.

Bár a vállalatok várható eredményeinek romlása mögött sokan az AMD illetve a Linux közösség és cégek ténykedését látják, a kereslet lanyhulása mögött a gazdaságilag még mindig bizonytalan fejlett piacok, valamint nem elhanyagolható mértékben a PC-k kulcselemei, így a processzorok és a Windows operációs rendszer innovációjának megtorpanása állhat. Ezen tényezőknek köszönhetően a számítógépek lecserélésének forgási sebessége jelentősen lassul, mivel sem a szoftverek, sem a processzorok utóbbi időben felmutatott halvány fejlődése nem igazolja újabb PC-k beszerzését.

A legnagyobb frissességet felmutató szegmensek az otthoni szórakoztató központnak szánt média centerek és a valódi mobilitás jegyében megtervezett notebookok. Mindkét szegmens jóval gyorsabban bővül a piac egészénél, így a jövőben egyre nagyobb szeletet fognak kihasítani maguknak a tortából. A média centerek piaca például egy becslés szerint évente átlagosan közel 75 százalékos ütemben bővül 2006-ig, mikor is világszerte 8,5 millió darabot értékesítenek. A notebookok esetében a globális értékesítés darabszámának emelkedése pedig körülbelül kétszeresen haladja meg az egész piac duzzadásának ütemét.

Az Intel és a Microsoft mellett a fő piackutató vállalatok is mindkét irányban többször módosították már az év során PC-piaci előrejelzéseiket, de a legutóbbi közleményekben rendre lefelé korrigálták várakozásaikat. A pontos számok bár nem egyeznek, abban szintén egyetértés van mind az iparág szereplői, mind a kutatócégek között, hogy a következő években a PC-piac növekedése lassulni fog. Darabszám tekintetében jövőre valamivel 10 százalékos, azt követően pedig körülbelül 8 százalékos bővülés várható éves szinten.

Eszerint a nem túlzottan felhőtlen kilátásokért elsősorban a keresleti trend egészének gyengülése, mintsem az AMD vagy a Linux okolhatóak. Természetesen nem vitatható, hogy lassuló piaci környezetben az erőteljes versenytársak jelenléte kíméletlen innovációs nyomást, de főként árprést jelent, amelyek a vállalati eredményeket rontják. A SEC részére eljuttatott Microsoft-papírok elismerik, hogy a Linux elfogadottságának erősödése és terjedése komoly árcsökkentésekhez vezethet a jövőben, ami a behemót jövedelmezőségét érzékenyen érintheti.

Az erőteljesen a PC-piacokra alapozó óriások számára menekülési lehetőséget a kompetenciakörükbe tartozó ígéretes piaci szegmensek és rések kitágítása, és az új piacokra való belépés jelentheti. Az Intel ennek megfelelően erőteljesen összpontosít a beágyazott, mobil és kommunikációs chipekre, valamint felső kategóriás Itanium processzorára.

A Microsoft amellett, hogy gőzerővel dolgozik következő generációs, Longhorn kódnéven fejlesztett Windowsán, szintén erőteljesen diverzifikálja termékportfólióját. Windows technológiáját a beágyazott és mobil eszközöktől kezdve a csúcskategóriás szerverekig kívánja kiterjeszteni, miközben szoftvereinek támogatásával tartalom- és keresőszolgáltatóként digitális médiavállalatként is fel kíván lépni, nem beszélve az otthoni PC-piacot kannibalizáló Sony ellen bevetendő Xboxról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.