:

Szerző: Ady Krisztián

2004. szeptember 9. 09:59

A KÜRT Rt. tapasztalatai szerint nyáron még fontosabb az adatok rendszeres archiválása

A sok éves megfigyeléseket alátámasztva, a KÜRT nyári statisztikái idén is arról árulkodnak, hogy a meleg hónapokban jelentősen több adat vész el az ügyfeleknél, mint az év többi részében.

A sok éves megfigyeléseket alátámasztva, a KÜRT nyári statisztikái idén is arról árulkodnak, hogy a meleg hónapokban jelentősen több adat vész el az ügyfeleknél, mint az év többi részében. "Az adatvesztés szempontjából nincs észrevehető különbség a hozzánk forduló ügyfelek között, hiszen a tendencia -- mely szerint nyáron átlagosan 30 százalékkal növekszik az adatvesztések száma --, egyformán megfigyelhető a kis- és középvállalati szektorban és a multinacionális cégeknél is" -- mutatott rá Molnár Géza, a KÜRT adatmentési üzletágának magyarországi vezetője, majd hozzátette: "Ebből a szempontból nincs különbség az állami és a magánszféra között sem."

A nyári adatvesztési dömping nem új jelenség. "Szakembereink itthon, a németországi és az ausztriai leányvállalatunknál közösen elemzik a több mint 30 ezer mentés tapasztalatait összesítő adatbázisunkat" -- folytatta Molnár Géza.

Az elemzés eredményei szerint az adatvesztések nyári növekedésének egyik nyilvánvaló oka a számítógép-alkatrészek hőmérsékletének emelkedése. A fizikai jelenség magyarázata egyszerű: a számítástechnikai eszközök hőtermelése és hőelvezetése kánikulában nem kiegyensúlyozott.

Érdekes viszont az, hogy míg a hőmérsékletemelkedéstől elsősorban a hardver hibásodhat meg, a vizsgált időszakban a hardverproblémák mellett a szoftveres adatvesztések száma is megnőtt. Ennek okait vizsgálva meglepő eredményre jutottak a szakemberek. A probléma hátterében a felhasználók állnak. A nagy meleg rájuk sincs jótékony hatással, kevésbé tudnak koncentrálni, és kevésbé tartják be az informatikai biztonsági előírásokat, mint hűvösebb időszakokban.

A KÜRT szakértői szerint újabb veszélyforrást jelent a digitális eszközök robbanásszerű elterjedése. Ez -- különösen a digitális fotózáshoz kapcsolódó adatvesztés -- a magánembereket fokozottabban érinti, mint a vállalati felhasználókat. A digitális fényképezőgépek memóriakártyáján tárolt adatok számos veszélynek vannak kitéve: a fizikai sérülésektől, a hibás fényképezőgép- vagy telefon-szoftveren át egészen az erős mágneses terek károsító hatásáig, avagy a véletlen törlésig.

Molnár Géza szerint az adatvesztés kockázata jelentősen csökkenthető néhány jó tanács megfogadásával:

  • Ha a fényképezőgép akkumulátora lemerülőben van, hagyjuk abba a fotózást, mert könnyen olvashatatlanná válhat a teljes memóriakártya.
  • Ne nyissuk ki a kártyafoglalat ajtaját, illetve ne vegyük ki a kártyát, amíg a gép be van kapcsolva, vagy az aktuális felvétel mentése folyamatban van.
  • Ne kapcsoljunk visszanézés módba, amíg folyik a mentés.
  • Ne használjuk ugyanazt a memóriakártyát több fényképezőgépben.
  • Ne szakítsuk meg a kapcsolatot a számítógép és a fényképezőgép között a képek letöltése közben.

Természetesen adatvesztés a fenti intelmek ellenére is megeshet, de a KÜRT legújabb szolgáltatása ilyenkor is segíthet: a memóriakártyánkról (CompactFlash, SmartMedia, SD-, XD, MMC-card, stb.) is kérhetünk 24 órán belüli adatmentést, amely a fényképezőgépeken túl immár kiterjed a digitális diktafonokban, PDA-kban, mobiltelefonokban használt memóriakártyákra is. Ennek az adatmentési szolgáltatásnak rögzített ára van, így már a megrendeléskor tisztában lehetünk azzal, hogy mennyiért fogjuk viszontlátni fontos adatainkat vagy kedvenc felvételeinket.

a címlapról