Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 16. 11:08

Az orr mozgását követi egy új beviteli eszköz

Az ottawai Institute of Information Technology egyik kutatómérnöke, Dimitrij Gorodnicsij egészen újszerű beviteli perifériát tervezett. A nouse fantázianévre hallgató eszköz tulajdonképpen egy webkamera, amely a számítógép felhasználójának arcára van irányítva. A felhasználó az orrának mozdulataival irányíthatja a képernyőn a kurzort, pislogással pedig kattinthat.

HIRDETÉS

Az ottawai Institute of Information Technology egyik kutatómérnöke, Dimitrij Gorodnicsij egészen újszerű beviteli perifériát tervezett. A "nouse" fantázianévre hallgató eszköz tulajdonképpen egy webkamera, amely a számítógép felhasználójának arcára van irányítva. A felhasználó az orrának mozdulataival irányíthatja a képernyőn a kurzort, pislogással pedig kattinthat.

A nouse webkamerája -- amely tetszőleges USB-s kamera lehet -- a felhasználó arcára van irányítva és felvételeket készít arról, ezután az orr elmozdulása alapján számítja ki a kurzor mozgását. Gorodnicsij saját bevallása szerint azért választotta az orrhegyet, mert ezt a legegyszerűbb követni. A szemek pislogását, azaz a kattintást mozgás-érzékelő szoftver segítségével követi a rendszer.

Gorodnicsij szerint a technológia nagy segítségére lehet azoknak, akik testi hibájuk miatt képtelenek egérrel dolgozni, de akár a számítógépes játékok megszállottai is hasznát vehetik, hiszen a nouse segítségével valóban egy szempillantás alatt lelőhetik ellenfeleiket a virtuális harctéren. Ha valaki kedvet érez a nouse kipróbálására, a szükséges szoftvereket letöltheti Gorodnicsij weboldaláról.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:34

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.