Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 15. 08:38

Emelkedő bevétel és nyereség az Oracle legutóbbi negyedévében

Jeff Henley
Jeff Henley
Az Oracle tegnap tette közzé első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat növekedő bevételről és nyereségről számolt be, azonban az üzleti alkalmazások új licenceladásai jelentősen visszaestek.

Az augusztus 31-én véget ért negyedévben az Oracle 2,2 milliárd dollár bevétel mellett 509 millió dollár, azaz részvényenként 10 cent nyereséget ért el. A bevétel éves szinten 7 százalékkal, a profit 16 százalékkal növekedett. Az Oracle nyeresége felülmúlta az elemzők várakozásait, a Wall Street szakértői részvényenként 9 centes profitot vártak.

Az új szoftverlicencek eladásai 7 százalékkal 563 millió dollárra emelkedtek, ez az Oracle Database 10g kedvező piaci fogadtatásának köszönhető. Az új üzleti alkalmazások értékesítéséből származó forgalom éves szinten 36 százalékkal 69 millió dollárra apadt. Charles Phillips, az Oracle társelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az üzleti alkalmazások szegmensében elért igen gyatra eredmény egyrészt a versenytársak agresszív árstratégiájának, másrészt az európai piac gyengélkedésének köszönhető. Phillips szerint az Oracle megkettőzi erőfeszítéseit annak érdekében, hogy üzleti alkalmazásainak értékesítési mutatói javuljanak.

Az Oracle részben a PeopleSoft esetleges felvásárlásától várja az áttörést ezen a piacon. Amint arról beszámoltunk, a cég megnyerte az Igazságügyi Minisztérium ellen indított pert, azaz a jogi akadályok már elhárultak a felvásárlás elől. Jeff Henley, az Oracle igazgatótanácsának elnöke szerint rövidesen ismét vételi ajánlatot tesznek a PeopleSoft részvényeire. Henley úgy véli, a cég akvizíciója egy éven belül lezárulhat. Az európai hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá az ügyletet.

Harry You pénzügyi igazgató közölte, hogy a jelenleg is tartó, november 30-án záruló második negyedévben az Oracle bevétele éves szinten 3-7 százalékkal növekszik majd, az új licencek értékesítéséből származó forgalom azonban várhatóan 2-8 százalékkal visszaesik. A részvényenkénti nyereség 13 cent körül alakul majd, ez éves szinten 12 százalékos növekedést jelentene. You szerint a negyedév során számos tényező zavarhatja meg az Oracle üzletmenetét, például az emelkedő olajárak, vagy az elnökválasztás miatt átmenetileg megtorpanó vállalati költések.

Jeff Henley, az igazgatótanács elnöke hozzátette, hogy a vállalatok továbbra sem szórják két kézzel a pénzt, de a kilátások kedvezőek. "A gazdasági helyzet nem romlik vagy változik drasztikusan. [...] Az emberek továbbra is óvatosak, de növekedésre számítunk" -- mondta Henley.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról