:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 3. 09:45

Az Intel jelentősen csökkentette negyedéves forgalmi előrejelzését

Andy Bryant
Andy Bryant
Az Intel csütörtökön, negyedévközi tájékoztatóján csökkentette forgalmi kilátásait, a vállalat szerint ugyanis a vártnál alacsonyabb volt a kereslet a termékei iránt. A világ legnagyobb félvezetőgyártója közölte, hogy a szeptemberben véget érő háromhónapos időszakban bevétele 8,3 és 8,6 milliárd dollár közé esik majd, szemben a korábban várt 8,6-9,2 milliárd dollárral. A vállalat nem tesz közzé profit-előrejelzéseket.

Andy Bryant, az Intel pénzügyi igazgatója elmondta, hogy az Intel ügyfeleinek növekedik a processzorokból felhalmozott raktárkészlete, amely a megrendelések csökkenéséhez vezet. További problémát jelentett, hogy az augusztus 23-án bejelentett árcsökkentés sem hozta meg a kívánt hatást, noha egyes processzorok ára ekkor több mint harmadával mérséklődött.

"Sajnálattal látjuk, hogy a kereslet világszerte elmarad a várakozásainktól. Ugyanúgy Kínában, mint Európában vagy Amerikában" -- mondta Bryant. "Továbbra is azt gondolom, hogy szeptemberben sok információt gyűjthetünk arról, milyen is lesz a negyedik negyedévünk." Bryant szerint az előző prognózis júliusi közzététele óta sok piaci körülmény megváltozott.

Elemzők szerint az Intel bejelentése arra utal, hogy a PC-piac az iskolakezdési szezonban a szokásos trendek alatt alakul. Az Intel a korábbi években átlagosan 7 százalékkal növelte forgalmát a második negyedévről a harmadikra, most azonban a bővülés csupán 5 százalék körül lesz -- ismerte el Bryant. A pénzügyi vezető elmondta, hogy a processzorok iránti kereslet ugyan a várakozások alatt marad, azonban a kommunikációs chipek, többek között a flash memóriák forgalma szintén a tervek alatt alakul. Annyira, hogy amennyiben az eladások tovább csökkennek, a készletek egy részét egyszerűen le kell majd írni. A processzorok esetében azonban ez a veszély egyáltalán nem fenyeget.

Bryant elmondta, hogy a raktárkészlet felhalmozódása ellen az Intel már megtette a szükséges lépéseket, például visszafogta a termelési volument. A változátok jól érezhetőek lesznek a bruttó nyereséghányadban, amely 60 százalékról 58 százalék körülire fog csökkenni -- mondta Bryant.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.