Szerző: Bizó Dániel

2004. szeptember 24. 15:52

Megjött a Microsoft felvásárlási étvágya

John Connors
John Connors
[CNET News] A Microsoft pénzügyi vezére, John Connors egy szilícium-völgyi beszélgetés alkalmával elhintette annak eshetőségét, hogy a jövőben vállalata a korábban szokásosnál lényegesen nagyobb értékű felvásárlásokat fog végrehajtani. Korábban már fény derült arra, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója tárgyalásokat folytatott a német SAP-vel a két társaság lehetséges egyesüléséről. Az ügylet azonban nem jött létre, és a tervek is csak az amerikai Igazságügyi Minisztérium által az Oracle ellen indított antitröszt-per tárgyalásakor kerültek nyilvánosság elé, gyakorlatilag általános megrökönyödést váltva ki iparág-szerte.

Connors elárulta, hogy bár az SAP méretéhez fogható zsákmány nem igazán van a Microsoft látóterében, azért a korábbi, 1 milliárd dollár körüli tranzakciókat jóval meghaladó bekebelezésekre is számítani lehet. Az SAP aktuális piaci értéke 48,93 milliárd dollár. Az elmúlt évek során a felvásárlások a Microsoft Business Solutions üzleti egységét gyarapították, amely kis- és középvállalatok számára fejleszt és kínál alkalmazásokat. A Microsoft egyelőre nincs jelen a nagyvállalati üzleti szoftverek piacán, amelyet a domináns német SAP mellett olyan vállalatok uralnak, mint az Oracle és PeopleSoft.

A pénzügyi vezér hozzátette, hogy a nagy horderejű akvizíciók jelentősen emelhetik a szoftvermérnökök számát, ami valószínűleg a jelenleginél földrajzilag valamivel elosztottabb kutatás-fejlesztési modellt fog megkövetelni. A Microsoft jelenleg redmondi központjának körzetében próbálja összpontosítani a vállalati agyakat, ami az ötletek áramlását és irántuk való fogékonyságot eredményez, valamint lehetővé teszi új, heterogén összetételű csoportok létrehozását.

A beszélgetés során Connors még érintette a Microsoft hatalmas készpénzállományának kérdését. Elmondta, hogy az összesen 75 milliárd dollárt kitevő részvény-visszavásárlási és osztalékfizetési tervezet a befektetők általános akaratát fejezte ki. Véleménye szerint ez jó hatással lesz a vállalat működésének ésszerűsítésére is, pontosabban elhárítja előle az akadályokat oly' módon, hogy nem szolgáltat alapot az egyes projektek költségvetésének növelésére irányuló vélemények kialakulásához. Végül megemlítette, hogy egyúttal a Microsoft ellen beadott keresetek csökkenését is várják egyúttal, mivel soványabb készpénzállománnyal kevesebben fogják célpontnak kiszúrni maguknak céget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról