:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 14. 10:35

A Gartner szerint tíz éven belül eltűnik a chipgyártók közel fele

A San Franciscóban rendezett Gartner Dataquest Semiconductor Industry Summit rendezvényen a jelentős piackutató cég meglepő előrejelzést tett közzé: a Gartner szerint az elkövetkező évtized során a ma működő félvezetőgyártók közel fele el fog tűnni a piacról.

A San Franciscóban rendezett Gartner Dataquest Semiconductor Industry Summit rendezvényen a jelentős piackutató cég meglepő előrejelzést tett közzé: a Gartner szerint az elkövetkező évtized során a ma működő félvezetőgyártók közel fele el fog tűnni a piacról.

A Gartner öt trendet jelölt meg, amelyek az elkövetkező időben mozgatni fogják a félvezetőipart. Ezek közé tartozik az eszközök egyre növekedő integrációs foka, a gyártási volumen emelkedése, a fogyasztói piac felé fordulás, a szolgáltatók jelentőségének emelkedése, valamint az új technológiák bevezetése.

"A költségek és a tervezés bonyolultságának növekedése [...] miatt a jövőben egyre kevesebb cégnek lesz lehetősége arra, hogy chipeket gyártson" -- mondta Jim Trully, a Gartner alelnöke. "A félvezetőgyártók száma az 1980-as évek közepétől 2003-ig 120-ról durván 550-re emelkedett. A következő 10 évben az ipar jelentős konszolidáción megy majd át."

A trendek között az első az eszközök integráltsági fokának növekedése. Egy másik a fogyasztói piac jelentőségének emelkedése. A Gartner szerint 2013-ban az eladott chipek több mint 50 százaléka valamiféle fogyasztói elektronikai berendezésbe kerül majd. A problémát az jelentheti, hogy a fogyasztói piac nehezen kiszámítható -- állítja a Gartner.

További komoly konszolidációs tényező a chipgyárak építésének növekedő költsége, már ma is csak a legnagyobbak engedhetnek meg maguknak egy ilyen, többmilliárd dolláros beruházást. "A túléléshez a nagy és drága gyáraknak nagy mennyiségű chipet kell előállítani, lehetőleg standard chipeket, amelyeket standard környezetben lehet gyártani, hatalmas mennyiségben. Ezeket a chipeket aztán gyártás után lehet az egyes feladatokhoz igazítani" -- mondta Trully.

A Gartner szerint a folyamat végére bár kevesebb gyártó marad a piacon, az árak nem fognak emelkedni, mivel egy tőkeintenzív iparról van szó, amelyben szoros a verseny a szállítók között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.