:

Szerző: Bizó Dániel

2004. szeptember 28. 13:22

Pekingi főhadiszállást hozott létre az AMD

[Nikkei Business Publications/HWSW] A világ második számú processzorgyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette, hogy kínai, hongkongi és tajvani tevékenysége koordinálásához Pekingben alapítja meg új központját.

[Nikkei Business Publications/HWSW] A világ második számú processzorgyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) bejelentette, hogy kínai, hongkongi és tajvani tevékenysége koordinálásához Pekingben alapítja meg új központját.

A következő évek során Kína az egyik, ha nem a legjelentősebb növekedési terület lehet a fejlett világ piacain már túltelített vállalatok számára. A világ legnépesebb nemzete diktatórikus kommunista vezetésének a gazdasági növekedés irányában való elkötelezettsége hatalmas ütemben duzzadó középosztály létrejöttét eredményezi, főként a keleti partvidéken. A fogyasztói társadalomba előbb-utóbb bekapcsolódó többszázmillió kínai éhségének kielégítésére már megindult a helyezkedés a globális szereplők részéről -- aki kimarad, lemarad.

Különösen igaz ez például a személyi számítógépek iparágára. Az kedvező gazdaságpolitika, a képzett, olcsó és magas munkakultúrával rendelkező munkaerő folytán külföldi tőkeberuházások ömlenek az országba, a világ meghatározó gyártói bázisává léptetve elő. Korántsincs azonban arról szó, hogy kizárólag az egyszerű, alacsony hozzáadott értéket képviselő termelés lenne jelen és mozogna az országba. Kína kedvező terepet nyújt csúcstechnológiájú félvezető-, a merevlemez- vagy éppen TFT-LCD-gyárak letesítéséhez, csakúgy, mint a szoftverfejlesztési központok létrehozásához.

A magas szaktudást igénylő és az azokat kiszolgáló iparágak kínai szemmel nézve igen magas jövedelmeket biztosítanak egyre szélesebb rétegek számára. A magas népsűrűségű keleti partvidéken a feltörekvő generáció szüleik házában élve keresetük nagy részét fogyasztásra költik, amiben kitüntetett szerepet kapnak a mobiltelefonok, számítógépek és egyéb elektronikai termékek.

"Az AMD stratégiailag elkötelezett Kína gazdasági virágzása felé, és elszántuk magunkat, hogy segítünk gyorsítani Kína informatikai iparának fejlődését" -- mondta Karen Guo, a vállalat alelnöke és a kínai leányvállalatának elnöke és vezetője. "A kínai központ pekingi létrehozása megerősíti ezt az elhatározást" -- tette hozzá. Az AMD már több mint 200 millió dollár értékben eszközölt befektetéseket az országban, ami többek között egy lapkatesztelő és -tokozó üzem létesítését takarja Suzhouban.

Hector Ruiz elnök-vezér a pekingi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a helyi központ segíteni fogja a termékek gyorsabb fejlesztését és piacra dobását a társaság egyik legfontosabb és legdinamikusabb piacára. Guo elárulta még, hogy várakozásaik szerint a kínai tevékenységek összehangolása lehetővé fogja tenni a vállalat számára, hogy Ázsia-szerte terjeszkedjen.

Bár a kínai piacot elsőre rendkívül árérzékenynek hinnénk, a magas elkölthető jövedelem, a technológia iránti fogékonyság, valamint az általa biztosított státusz érzése miatt a közép- és felső kategóriás gépek a forgalom nagy arányát teszik ki. Emiatt a hatlmas márkaerővel rendelkező Intel fölénye a távol-keleti országban még a globális PC-piac 82-84 százalékos mutatójánál is nyomasztóbb. Tekintve a piacban rejlő potenciált, az AMD-nek mindent meg kell próbálnia az előretörés érdekében. Ennek egyik jelentős mérföldköveként sikerült meggyőznie az ország vezető számítógépgyártóját, a Dellt kiszorító Levonót, hogy forgalmazzon Athlon processzorokra épülő konfigurációkat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.