Szerző: Kovács Attila

2001. április 27. 08:30

A majmok gnómja: Ximian GNOME 1.4 - első benyomások

A héten megjelent a GNOME egyik legismertebb változatának, a Ximian GNOME-nak az 1.4-es GNOME könyvtárak köré épülő változata, mint ahogy arról ebben a hírben mi is írtunk.

A héten megjelent a GNOME egyik legismertebb változatának, a Ximian GNOME-nak az 1.4-es GNOME könyvtárak köré épülő változata, mint ahogy arról ebben a hírben mi is írtunk.
Ximian GNOME: már egyáltalán nem fapados.Már sok ember várta a GNOME 1.4-es verzióját, mivel rengeteg olyan újdonságot tartogatott a Linux kényelmes használatát előnyben részesítő emberek számára, amelyeket már más operációs rendszerek vagy kezelőfelületek alatt megszokhattunk.
A Ximian GNOME 1.4 a héten megjelent, és a népek annak rendje és módja szerint el is kezdték letölteni. Ennek köszönhetően a megjelenést követő két-három napban nem nagyon lehetett a csomagokat elérni és feltelepíteni, mivel laaasssúúúú volt a letöltés. Amennyiben sikerült ezen az aprócska akadályon átjutni, és lebányászni (nem saját kezűleg, hanem a nagyon barátságos telepítő közreműködésével) a csomagokat, melyek összesített mérete - a telepítéstől függően - 30 és 100 Mbyte közé esik, akkor egy olyan kezelőfelülettel lettünk gazdagabbak, ami alatt tényleg élvezet dologzni, és amit nehezen fogunk bármi másra lecserélni.

Ez tényleg megrengeti a kezelőfelületek világát...Hibáznék, ha egyszerűen csak egy kezelőfelületnek nevezném azt, amit Ximianék a gépünkre varázsolnak. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez már sokkal több annál. A Ximian GNOME 1.4 által gépünkre feltelepíthető szoftverkavalkád között találunk szövegszerkesztőt az AbiWord személyében, Gnumeric kódnév alatt táblázatkezelőt, a keresztségben GAIM névvel megáldott üzenőszoftvert, ami támogatja a legelterjedtebb chat-protokollokat, vagy egy nagyon sokoldalú fájlkezelőt, Nautilus néven. Még folytathatnám a sort és megemlíthetném a Red Carpet nevű segédeszközt, ami a szoftverfrissítések kényelmesebb kezelésére hivatott (olyasmi mint a Windows Update, csak ez még működik is), vagy a Mozilla internetböngészőt, esetleg a GIMP képszerkesztő programot, de nem szabad elfelejteni a személyi infomrációkezelőt és levelezőklienst sem, az Evolutiont.

Amint láthatjátok rengeteg szoftvert kapunk ezzel a csomaggal, és nem utolsó sorban stabil szoftvereket. Idestova háromnegyed éve használok Ximian GNOME-ot (annak idején még Helix néven nyomták az ipart a fiúk) és még a szoftverek, könyvtárak fejlesztői változatai is megbízhatóan és stabilan működnek. Én bárkinek szívből tudom ajánlani ezt a szoftveregyüttest, mivel ténylegesen egy nagyon kellemes és használható környezetet varázsol az amúgy sivárnak nevezhető Linuxunk világába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról