Szerző: Vörös Péter

2001. április 2. 00:24

A negyedik negyedévben jelenik meg a Via Ezra kódnevű processzora, várhatóan 1 GHz-es órajellel

Az új chip legnagyobb vetélytársa természetesen az Intel Celeron és az AMD Duron - bár a Via úgy számol, hogy az új processzorokat 500$ ill. annál olcsóbb PC-kbe fogják beépíteni. Charlton Chen, a Via befektetési kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy az Ezra a negyedik negyedévben fog megjelenni 1 GHz-es órajellel, míg az 1,2 GHz-es sebességet a jövő év első negyedévére tervezik.

Elemzők szerint az Intel mostanában az 1.000$ feletti PC-kre összpontosítja erőit, itt a legnagyobb a verseny az AMD-vel szemben - ugyanakkor a legolcsóbb kategóriájú PC-ket a két amerikai gyártó valamelyest elhanyagolja, ami talán azzal is indokolható, hogy itt lehet a legkisebb profitot realizálni.

Chen szerint az olcsó PC-k globális piaca gyorsabban nő, mint többi szektor, ezt igyekszik kihasználni a Via többek között a CeBIT-en bemutatott C3 ill. a Matthew processzorokkal is.

A C3 kevesebb hőt termel, ez lehetővé teszi a számítógépgyártóknak azt, hogy ne kelljen hűtőventillátort alkalmazni az asztali ill. laptop PC-kbe. A ventillátorok nélkül működés egyben azt is jelenti, hogy csökken az áramfogyasztás, ami hosszabb akkumulátor időt és anyagköltség csökkenést eredményez. A ventillátor nélküli működés azt is lehetővé teszi, hogy a gyártók vékonyabb PC-ket dobjanak piacra, ez természetesen főként a hordozható PC-knél fontos szempont.

A C3 mérete kb. fele az Intel Celeronnak ill. az AMD Duronnak, ami azt jelenti, hogy a Via ugyanannyi szilícium lapkából kétszer annyi processzort fog tudni készíteni, ezáltal lecsökkentve a költségeket. A processzorokat a TSMC fogja gyártani a Via számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról