:

Szerző: roberto

2001. április 6. 23:57

Az LSB 1.0, az egységes Linux szabvány még az idén megjelenik

[ZDNet] A Linuxot kiadó cégek és csoportok munkájának eredménye: a

[ZDNet] A Linuxot kiadó cégek és csoportok munkájának eredménye: a fájlok szétszórtsága, különböző csomagok, a disztribúciók már alapjaikban is eltérnek egymástól. Ez a megosztottság távol tartotta a fejlesztőket a Linuxtól, akik pedig mégis belevágtak a fejlesztésbe, azoknak külön időt, erőforrásokat kellett fordítaniuk a többféle rendszerhez való fordításra és csomagolásra.

A Linux Standard Base csoport három éve alakult, azzal a céllal, hogy megküzdjön e problémákkal, hogy egy koherens platform-specifikációt hozzon létre, amire egységesen lehet fejleszteni, és amit a disztribútorok majd implementálnak. Az LSB munkája az utóbbi hat hónapban jelentősen felgyorsult, az eddig elért eredmények:

  • A Linux-fejlesztői platform-specifikáció (Linux Development Platform Specification, LDPS) 1.1-es verziója a múlt hónapban készült el, ez a disztribúciók között hordozható kód írását könnyíti meg.
  • A Linux Internationalization Initiative célja a területi különbségeken túllépő globális szabványok kialakítása.
  • Nemrég jelent meg --bétaként-- a Filesystem Hierarchy Standard (FHS) 2.2-es verziója. Az FHS fontos eleme az LSB-nek, ez azt definiálja, hogy melyik fájl hova kerülhet a rendszerben, több disztribúció is követi már az FHS-t.
  • Létezik már működő referencia az LSB-nek megfelelő rendszerre, amelyet a Caldera új publikus bétájára telepíthető csomaggal kapunk.

Az LSB-specifikáció pillanatnyilag a 0.7.4-es verziónál jár, és gyorsan fejlődik. "Az 1.0-ás LSB 2001-ben meg fog jelenni, ha nem, akkor a nyilvánosság előtt megeszem a teniszcipőm" -- mondta az LSB szóvivője, Scott McNeil. Az LSB megjelenésére valóban szüksége is van a Linuxnak, hiszen már megérett arra, hogy kereskedelmi szoftverek is megjelenjenek rá, és nem lenne kívánatos, ha minden szoftverhez egy saját Linux disztribúciót is kellene készíteni (ahogy az a Miracle Linux esetében történt, amit Japánban kifejezetten az Oracle futtatásához állítottak össze).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.