Szerző: bzd

2001. április 5. 19:17

A tuningos társadalom "AXIA-lázban" ég

A minap már szóltam a sokak csodálatát kivívó "AXIA" sorozatú AMD Athlon processzorokról, most néhány újabb figyelemreméltó eredményről emlékeznék meg. A FiringSquad stábja léghűtéssel próbálkozott egy találomra kiválasztott, gyárilag 1000 MHz-es példánnyal. Különösebb nehézségek nélkül 1450 MHz-ig jutottak, nem forrasztgatták az alaplapot, csupán egy tekintélyes méretű hűtőt használtak. Hab a tortán, hogy a magfeszültség emelése nélkül is 1330 MHz-ig bírta az iramot a kis egysejtű.

Az előbbi példánál némileg extrémebb annak a 2016 MHz-ig kapaszkodott Thunderbirdnek az esete, amelyről az Overclockers.com-on olvashatunk. Gazdája, a finn Sami Mäkinen korábban "csak" 1686 MHz-en járatta ífjú versenyzőnket hűtőgéppel párosított vízhűtésével, de miután szerzett egy kis folyékony nitrogént, könnyedén áttörte a 2 GHz-es álomhatárt is.

Ezek után szerintem nem kell ecsetelni, miért onanizál minden tesztelő ezekre a processzorokra, annyit azonban megemlítenék, hogy az ezekkel való kísérletezgetést csak tuningőrülteknek ajánlanám, mert egy tapasztalatlanabb versenyzőnek könnyen beletörhet a bicskája például a melegedés nem elhanyagolható problémájába!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról