:

Szerző: tm

2001. április 12. 22:05

Az Intel kocsija megszaladhat: fedélzeti számítógépet az autókba!

[ZDNet] Más gyártókkal együttműködve, autókhoz szánt fedélzeti számítógépek piacra dobását tervezi az Intel. A Microsoft, QNX Software Systems, Wind River Systems, IBM, Fonix és Lernout & Hauspie cégek közreműködésével tervezett rendszer többek között szabadkezes telefonálási lehetőséggel, térképes útvonaltervezővel és navigációs javaslatokkal áll majd a vezető szolgálatára, míg a hátul ülők élvezhetik a szórakoztató központként működő gép által nyújtott multimédiás funkciókat. Az utóbbi időben a telematika irányába élénk érdeklődést mutató gyártó a chip-eladások jelentős mértékű emelkedését prognosztizálja.

A fedélzeti számítógépek szállítását az Intel előreláthatólag már az év második felében megkezdheti. Pat Kerrigen, a cég újonnan létrehozott, autók számítógépes rendszereinek tervezésére specializálódott részlegének vezetője elmondta: a beszéd-alapú felhasználói felülettel rendelkező rendszer alapja az Intel StrongARM, később az új Xscale processzor lesz.

A cég szorosan együttműködik a szórakoztatóipar nagyjaival (Sony, Clarion), miközben az autógyártók elvárásainak is megpróbál eleget tenni. Piaci elemzők szerint az autóipar felvevőképessége óriási lehetőségeket tár fel a chipgyártók részére, az Intelnek azonban olyan cégekkel kell fogócskát játszania, mint a General Motors szárnyai alatt működő OnStar. A műholdas helymeghatározó (GPS) és celluláris hálózati technológiára épülő GM-OnStar rendszer hasonló szolgáltatásokkal bír, mint az Intel tervezett üdvöskéje.

Az elképzelések szerint készülnek majd alap, csak kommunikációra és navigációra használható, illetve nagyobb felszereltségű, Internet alapú, szórakoztatásra alkalmas komplett rendszerek is. Mivel a termék csak 100-200$ többletkiadást jelent az autó árához képest, a családi szabadidő autók és kisbuszok gyártói vélhetően szívesen kínálnak majd olyan extrákat, amik a gyerekek lekötéséről gondoskodhatnak akár hosszabb utakon is.

A szoftveres háttérről, multimédiás és internetes képességek támogatásáról gondoskodik majd a Microsoft Windows CE, a QNX operációs rendszere és fejlesztő készlete, valamint a Wind River Systems VxWorks OS terméke, illetve Java technológiája. Az IBM felelős többek között a fedélzeti rendszer és a kommunikációs hálózatok közötti kapcsolat gépi hátteréért. Az IBM, Fonix, Lernout & Hauspie cégek szállítják majd a beszédfelismerő szoftvereket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.