Szerző: Bodnár Ádám

2001. április 20. 13:54

A második negyedévben kezdődik meg a SiS és a VIA integrált chipjeinek sorozatgyártása

[Digi Times] A VIA és a SiS a második negyedévben kezdik meg System-on-a-Chip termékeik sorozatgyártását. A SoC (System-on-a-Chip) gyakorlatilag egy chipre integrált számítógép, tartalmazza a processzort, a north és a southbridge-et, és a grafikus vezérlőt is.

[Digi Times] A VIA és a SiS a második negyedévben kezdik meg System-on-a-Chip termékeik sorozatgyártását. A SoC (System-on-a-Chip) gyakorlatilag egy chipre integrált számítógép, tartalmazza a processzort, a north és a southbridge-et, és a grafikus vezérlőt is.

Bár az Intel annak idején ejtette a hasonló kategóriás Timna chipjének terveit, a VIA Matthew és a SiS 550 sorozat hamarosan napvilágot lát majd. A SiS 550-es sorozata három chipből áll, 550 (266 MHz), 551 (300 MHz) és 552 (500 MHz) típusjellel. A chipek közötti legfontosabb különbség az órajelen kívül a megcélzott készülékek köre.

A SiS 551-et set-top boxokba szánja a gyártó, a SiS 552-t már titkosítási funkciókkal és smart card támogatással is felruházták. A csúcsmodell SiS 552 egy teljes multimédiás megoldás, SPDIF és 5.1 támogatással valamint videodigitalizálási képességekkel.

A SiS már elkészített egy négyrétegű referencia-alaplapot a SiS 550 chipsorozathoz, amelynek a várható ára 70 dollár lesz. A gyár tervei szerint ha megindul az 550 sorozatú chipek sorozatgyártása, típustól függően 30-40 dollárba kerülnek majd.

A VIA Matthew integrált chipnek eredetileg 2001 elején kellett volna megjelenni, de a CeBIT kiállításon csak prototípusokat tudott bemutatni a VIA. A VIA Matthew ugyanazt a processzormagot tartalmazza majd, amit a nemrégiben megjelent C3. A sorozatgyártás a második negyedévben indul meg, a chipek órajele az eredetileg tervezett 500-600 MHz helyett csak 300-400 Mhz lehet.

Bár a végleges órajel jóval alacsonyabb a tervezettnél, azért valószínű, hogy a az olyan megcélzott készülékekben, mint a set-top boxok és webpadok a lassabb, 300 MHz körüli modellek is megállják majd a helyüket. A VIA tervei szerint a későbbiekben a Matthew-ra építi majd Information PC stratégiáját, amelyeket elsősorban Kínában szeretne értékesíteni.

Bár a SiS 550 és a VIA Matthew sorozatgyártása még el sem keződött, számos tajvani gyártó tervez készülékeket köréjük. Ezek között még nagy számban vannak a különféle set-top boxok és webpadek, de a jövőben akár DVD-lejátszókban vagy más szórakoztatóelektronikai termékekben is várható a chipek felbukkanása.

  • A VIA Cyrix új erőre kap: történések az olcsó processzorok piacán
  • A VIA Information PC kezdeményezés
  • Interjú Richard Brown-nal, a VIA marketing igazgatójával
  • A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

    a címlapról

    GENERATÍV

    0

    A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

    2024. május 9. 14:00

    A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.