:

Szerző: roberto

2001. április 7. 01:03

Linus Torvals hamarosan megjelenő önéletrajzában leszólja a Mac OS X rendszermagját

[ZDNetUK] Linus Torvalds hamarosan megjelenő, Just For Fun

[ZDNetUK] Linus Torvalds hamarosan megjelenő, Just For Fun (Szórakozásból) című önéletrajzának néhány részlete bizony árnyékot vethet az Apple frissen megjelent Mac OS X rendszerére, amelyről Torvals nem nyilatkozik túl hízelgően.

A Mach mikrokernel, amire az Apple új operációs rendszere is épül, "őszintén szólva egy darab szar". Torvalds szerint "minden elkövethető hiba megtalálható benne, sőt sikerült még újakat is hozzáadni".

Linus Torvalds megjegyzései az Apple-hívőkön kívül a szabad szoftver mozgalom híveiben is visszatetszést kelthetnek. Az 1985-ben készített Mach mikrokernelt a Hurd alapjaihoz is használták (a Hurd a GNU kernel-projektje), de kereskedelmi termékekbe is bekerült, például az IBM OS/2-jébe és most a MacOS X-be. Torvalds úgy véli, hogy a továbbfejlesztéssel a Mach túlságosan bonyolult és szövevényes lett.

A kritika az önéletrajznak abban a fejezetében olvasható, amelyben Torvalds a Szilikon-völgybe való 1997-es megérkezéséről mesél. Steve Jobs, az Apple karizmatikus vezetője meghívta a MacOS X-en dolgozó fejlesztőcsapatba, talán csak azért, hogy a nyílt forrású programok fejlesztői számára vonzóvá tegye az új MacOS-t.

A két hete megjelent MacOS X fogadtatása nem volt egészen pozitív, bizonyos perifériák, különösen a DVD és a CD-RW meghajtók támogatásának hiánya miatt, ami esetleg azt sugallhatja hogy a rendszer még éretlen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.