Szerző: surmo

2001. április 10. 16:23

Mit várhatunk a Qt 3.0-tól?

A TrollTech szemlátomást belehúzott. Gyermekük, a Qt Widget Set , amely a KDE alapköve, nemrégiben még jelentősen le volt maradva GNOME -os megfelelőjéhez, a rivális Gtk+ -hoz képest. Legutóbbi lesből támadó akciójukkal, az antialiasingot támogató új Qt kiadásával alaposan feladták a leckét a mostanában kicsit szunyókálni látszó Gtk+-fejlesztőknek: a Gtk-sok bejelentették, hogy lesz antialiasing, a Qt pedig megcsinálta. A TrollTech nem torpant meg itt, gyorsan készítettek egy előzetes t a 3.0-s Qt-ről. A főbb újdonságok: adatbázisprogramozás : platform- és adatbázisfüggetlen programozói felület az SQL-lekérdezésekhez. ODBC-támogatás és adatbázisspecifikus meghajtók lesznek benne Oracle-hez, PostgreSQL-hez és MySQL-hez. Qt Designer : felhasználói felület tervezhető a segítségével, immáron teljes funkcionalitással rendelkezik majd. (Gtk+-hoz a már régóta meglévő remek szerkesztő, a Glade való erre) Multihead : Több monitort használhatunk egyszerre, a Xineramát is támogatni fogja. Pár új widget : mint például progressbarok és táblázatfejlécek.

A TrollTech szemlátomást belehúzott. Gyermekük, a Qt Widget Set, amely a KDE alapköve, nemrégiben még jelentősen le volt maradva GNOME-os megfelelőjéhez, a rivális Gtk+-hoz képest. Legutóbbi lesből támadó akciójukkal, az antialiasingot támogató új Qt kiadásával alaposan feladták a leckét a mostanában kicsit szunyókálni látszó Gtk+-fejlesztőknek: a Gtk-sok bejelentették, hogy lesz antialiasing, a Qt pedig megcsinálta. A TrollTech nem torpant meg itt, gyorsan készítettek egy előzetest a 3.0-s Qt-ről. A főbb újdonságok:
  • adatbázisprogramozás: platform- és adatbázisfüggetlen programozói felület az SQL-lekérdezésekhez. ODBC-támogatás és adatbázisspecifikus meghajtók lesznek benne Oracle-hez, PostgreSQL-hez és MySQL-hez.
  • Qt Designer: felhasználói felület tervezhető a segítségével, immáron teljes funkcionalitással rendelkezik majd. (Gtk+-hoz a már régóta meglévő remek szerkesztő, a Glade való erre)
  • Multihead: Több monitort használhatunk egyszerre, a Xineramát is támogatni fogja.
  • Pár új widget: mint például progressbarok és táblázatfejlécek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról