:

Szerző: Bizó Dániel

2008. január 15. 12:46

Dollármilliárdokat vesztett tavaly a Samsung a DRAM-piacon

Megszenvedi a DDR2 chipek árösszeomlását a világ vezető memóriagyártója, a Samsung Electronics. A dél-koreai vállalat memóriachipekből származó forgalma a növekvő szállítások a flash tárolók népszerűsége ellenére csökkenést mutatott tavaly, miközben a beágyazott vezérlők bővülése ellenére is a kevesebb mint felére esett vissza a félvezetőgyártás nyereségessége. Ez a visszaesés teljesen kioltotta a többi részleg erőteljes javulását.

[HWSW] Megszenvedi a DDR2 chipek árösszeomlását a világ vezető memóriagyártója, a Samsung Electronics. A dél-koreai vállalat memóriachipekből származó forgalma a növekvő szállítások a flash tárolók népszerűsége ellenére csökkenést mutatott tavaly, miközben a beágyazott vezérlők bővülése ellenére is a kevesebb mint felére esett vissza a félvezetőgyártás nyereségessége. Ez a visszaesés teljesen kioltotta a többi részleg erőteljes javulását.

A tavalyi év során 63,18 ezer milliárd won (67,4 milliárd dollár vagy 45,83 milliárd euró) forgalmat bonyolított a Samsung Electronics, ami 7 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A növekvő árbevétel ellenére, melynek több mint 80 százalékát Dél-Koreán kívül realizálja a cég, az üzemi eredmény 14 százalékkal esett vissza, és 6,34 milliárd dollárnak megfelelő wont tett ki. Az adózott profit a pénzügyi műveletek eredményéből és a részesedésekből származó tőkejövedelmek hatására kevésbé, mindössze 6 százalékkal csökkent, és alulról súrolta a 8 milliárd dollárt.

A DRAM-hatás

A világ legnagyobb DRAM-gyártójaként a Samsung bár gyártástechnológiai lépéselőnyéből és erőteljes termékmixéből fakadóan hagyományosan jól menedzseli a nehéz piaci körülményeket, a DDR2-piacon tavaly bekövetkezett árösszeomlás erősen nyomot hagyott a vállalaton. A PC-piac és az átlagos memóriakapacitás lendületes növekedése, valamint a leszállított NAND-flash kapacitás továbbra is ugrásszerű bővülése ellenére a memóriagyártás bevétele 8 százalékkal olvadt 2007-ben, miközben a részleg üzemi szintű nyereség 56 százalékkal esett vissza a beágyazott vezérlők egészséges szereplése ellenére is -- több mint 3 milliárd dollárnyi profit illant el 2006-hoz képest. A félvezetőgyártás 2,35 milliárd dolláros működési eredményével ennek ellenére továbbra is a Samsung Electronics legnyereségesebb részlege

Szokatlanul erős LCD

A memóriagyártás teljesítményének leromlását bár ellensúlyozni nem volt képes, a vállalat szerencséjére az LCD-panelek öldöklő piacán javultak a körülmények. Az LCD-gyártás remek évet tudhat maga mögött, az értékesítés 25 százalékkal nőtt, miközben a nyereség háromszorosára, 2 milliárd dollárra ugrott. A növekedést gyakorlatilag kizárólag az LCD-televíziók iránti kereslet húzta, melyek a negyedik negyedévben már a cég kapacitásának 59 százalékát kötötték le. A nagyobb üveglapok megmunkálására képes nyolcadik generációs gyártósor felfuttatásával a Samsung megkezdte a 116 centiméteres átlójú és nagyobb panelek tömeges szállításait, ami már az értékesítés negyedét teszi ki.

Rekord mobileladások

Az LCD-gyártás mellett brillírozott a mobiltelefongyártás is. A Samsung 161 millió készüléket értékesített tavaly, ami 42 százalékos növekedést jelent, magasan a piaci ütem felett, megszerezve ezzel a globális második helyet a szenvedő Motorolától. Az átlagos eladási ár bár jelentős csökkenést mutat, a 148 dolláros szint továbbra is kifejezetten magasnak mondható. A vállalat a negyedik negyedévben már 7,3 millió 3G-s modellt értékesített, a prémiumkategóriás Ultra Editionből 4,5 millió fogyott. A vállalat piaci sikerei nyomán 22 százalékkal 2,3 milliárd dollárra ugrott az üzemi eredmény.

Technológiai képességeit egyéb fogyasztói elektronikában is kamatoztatni tudja a Samsung. A vállalat negyedévről negyedévre folyamatosan növelte részesedését a televíziók piacán, vezető szerepet betöltve az LCD-televíziók terén, és második helyen a plazmakészülékeknél. Szintén vezeti a cég a monitorok piacát, valamint nagy ütemben nyert teret a színes lézer nyomtatók terén is.

Hatalmas beruházások

A Samsung technológiai pozíciója 2008-ban tovább erősödni látszik. A vállalat tavaly 7,4 milliárd dollárnak megfelelő beruházást hajtott végre a memóriagyártás területén, ami toronymagasan a legmagasabb összeg a teljes félvezetőiparban, beleértve az Intelt is. A beruházásoknak köszönhetően a Samsung élen jár a kisebb geometriájú gyártástechnológiák bevezetésében, amivel versenytársai előtt tudja csökkenteni fajlagos előállítási költségeit. A vállalat előzetes tervei alapján idén 7,5 milliárd dollárt fordítanak a memóriagyártás fejlesztésére.

Nem finomkodik a vállalat az LCD-gyártás terén sem, több mint duplájára, közel 4 milliárd dollárra növeli idén a beruházásokra szánt összeget, amivel célja vélhetően a japán Sharp technológiai befogása mellett a tajvani gyártókkal szembeni költséghatékonyság megőrzése, valamint a prémium árazású szegmensek növekvő részének megszerzése. A Sharp a Samsungot egy évvel megelőzve, 2006 második felében indította be első 8G-s LCD-üzemét Kameyamában.

Az LCD-gyártásban a generáció a megmunkált üveglap méretére utal, mely minél nagyobb, annál gazdaságosabban állíthatóak elő egyes nagyméretű panelek -- egyszerű geometriai okokból egy generáció csak bizonyos panelek előállítására optimálisak. A CES-en a Sharp már 10G üveglapot is demózott, és a hírek szerint már idén megindulhat a termelés a 4,3 milliárd dolláros új üzemében. A Sharp 10G-s lapjai 2,85 x 3,05 méteresek, és ideálisak nyolc darab 144, vagy hat darab 165 centiméteres panel kivágására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.