Szerző: Bányai György

2008. január 8. 09:47

CompactFlash méretű merevlemezek 30-40 gigabájt tárolókapacitással

A Samsung Electronics a mai nap jelentette be a Las Vegasban megrendezésre került CES-en legújabb, hordozható fogyasztói termékekbe szánt CompactFlash kártyaformátumú merevlemezeit, melyek 30, illetve 40 gigabájt adat tárolására alkalmasak.

[HWSW] A Samsung Electronics a mai nap jelentette be a Las Vegasban megrendezésre került CES-en legújabb, hordozható fogyasztói termékekbe szánt CompactFlash kártyaformátumú merevlemezeit, melyek 30, illetve 40 gigabájt adat tárolására alkalmasak.

A Samsung Spinpoint A1 meghajtók mozgó alkatrészeik ellenére tűrik a rázkódást és a CF kártyáknál jóval nagyobb kapacitást ígérnek, emellett a fogyasztásuk is alacsony. A CES rendezvényen kiállított merevlemezek a jelenlegi 1,3 hüvelykes meghajtókkal szemben lényeges kapacitástöbbletet tudnak felmutatni. Az A1 sorozat minkét tagja fel lett szerelve szabadesés-érzékelő szenzorral, így a fejek a védett helyre kerülhetnek az ütközésig.

A CompactFlash kivitelű merevlemezek nem újkeletűek a piacon: az első CF kártya 1994-es bemutatkozása után 1999-ben jött az IBM első, 170 megabájt kapacitású CompactFlash merevlemezes egysége, amelyet nem sokkal ezután követett a 340 és 512 megabájtos, majd az egy gigabájtos változat. Ezektől 2006 év végére a 2,5 valamint a 4 valamint 5 gigabájtos változatokon keresztül egészen 8 gigabájtig rugaszkodtak a gyártók.

Samsung SpinPoint A1

A PATA/CEATA/USB csatlakozókkal egyaránt választható, 42,8x36,4x5 milliméteres Samsung Spinpoint meghajtók tányérja 3600 fordulat percenkénti sebességgel forog, szinte hangtalanul, köztes puffermemóriájuk sem kevés, kereken két megabájt. A SpinPoint A1 30 és 40 gigabájtos változatokat 200 dollártól lehet megvásárolni az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról