Szerző: Ady Krisztián

2008. január 29. 15:19

Naptár is lesz az év végére ígért új Thunderbird levelezőben

Hozzávetőleges útitervet közölt David Ascher, a Mozilla divíziója, a Thunderbird levelezőprogramot fejlesztő MailCo vezetője a szoftver fejlesztésével kapcsolatban. A két vezető fejlesztő távozását követően lelassult némileg a szoftver fejlesztése -- a 3-as verziót az év végére ígéri.

[HWSW] Hozzávetőleges útitervet közölt David Ascher, a Mozilla divíziója, a Thunderbird levelezőprogramot fejlesztő MailCo vezetője a szoftver fejlesztésével kapcsolatban. A két vezető fejlesztő távozását követően lelassult némileg a szoftver fejlesztése -- a 3-as verziót az év végére ígéri.

A jelenlegi, első negyedévben egy alfa változat megjelenése várható, mely körvonalazza majd a Thunderbird 3-ban érkező újdonságokat, bár a naptár funkció ebben még nem lesz megtalálható. Ezt a funkciót a harmadik negyedévre ígért bétaváltozatokban lehet majd elsőként kipróbálni. A "használhatóbb", kiadásra jelölt változat a negyedik negyedévben érkezhet csupán, így a végleges verzióra az év végéig kell várni.

A Mozilla valószínűleg a Firefox sikereit készül megismételni nyílt forráskódú levelező és hírolvasó programja, a Thunderbird külön divízióba szervezésével, leválasztásával. A cél nem is igazán egy Outlook-helyettes alkalmazás fejlesztése, hanem egy jobb e-mailkliens készítése, mely megfelel az emberek igényeinek, szem előtt tartva a webes levelezést is. Komoly csapás volt azonban, hogy a MailCo megalakulását követően pár héttel a két vezető, fizetett fejlesztő, Scott McGregor és David Bienvenu kilépett a vállalattól.

A Mozilla korábban három lehetőség között vacillált a Thunderbird leválasztásával kapcsolatban, köztük szerepelt az is, hogy a szoftvert átadják a közösségnek, hasonlóan a SeaMonkey projekthez. A távozott két vezető fejlesztő támogatta azt az ötletet is, hogy egy kisebb, független cég folytassa a levelezőkliens fejlesztését, továbbra is támaszkodva a külső, ingyenesen dolgozó programozókra. A Mozilla egy harmadik lehetőséget választott.

A Mozilla jelenlegi becslése szerint 5-10 millió felhasználója lehet jelenleg a Thunderbird kliensnek, mely a jövőben valószínűsíthetően ugyanolyan pluginekkel bővülhet tovább, mint amelyek a Firefox böngészőt is testre szabhatóvá, egyedivé teszik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról