Szerző: Bizó Dániel

2008. január 29. 14:58

Beszélgetés Marten Mickossal, a MySQL vezérével

Két hete a Sun váratlanul közölte, hogy 1 milliárd dollárért felvásárolja a világ legnépszerűbb nyílt forrású adatbáziskezelőjét, a svéd MySQL-t. Az ügylet kapcsán megkerestük Marten Mickost, a MySQL vezetőjét, aki e-mailben válaszolt az általunk, valamint a HUP olvasói által feltett kérdésekre.

A Sun Microsystems január 16-án váratlanul bejelentette, hogy 1 milliárd dollárért felvásárolja a nyílt forráskódú adatbázis-kezelőjéről ismert svéd MySQL AB-t. A tranzakcióval a Sun belépett az évi 18 milliárd dollárosra taksált adatbázispiacra, ahol az Oracle, az IBM és a Microsoft verseng. A bejelentés kapcsán megkerestük Marten Mickost, a MySQL elnök-vezérigazgatóját, aki e-mailben válaszolt a HWSW és a HUP olvasóinak kérdéseire.

HWSW:A MySQL a legnépszerűbb nyílt forráskódú relációs adatbázis-kezelő szoftverré vált. Mi a siker kulcsa? Mi különbözteti meg a MySQL-t a többi nyílt forráskódú adatbázis szoftvertől?

Marten Mickos: Eleinte az egyszerű összpontosítás az internet úttörőire. A MySQL csapata minden felhasználói levélre válaszolt, gyakran frissítették a dokumentációt, de mindenekelőtt garantálták, hogy a MySQL kevesebb mint 15 perc alatt letölthető és telepíthető legyen. Lényegében tehát biztosítottuk, hogy nagyon kevés akadály álljon az adoptáció előtt. Akkoriban a MySQL nem rendelkezett mindazokkal a képességekkel, melyekkel más nyílt forráskódú adatbázisok, de szenvedélyesen szolgáltuk ki az úttörő felhasználókat.

És ezt követően folyamatosan javítottuk a terméket, mindig az online alkalmazásokra fókuszálva, semmint a régi offline kliens-szerver felhasználásra.

HWSW: Néhány évvel ezelőtt elutasították az Oracle ajánlatát, de most elfogadták a Sunét. Miért nem sikerült az Oracle akvizíciója, és miért mondtak igent a Sunnak? Milyen extra értéket tud a Sun magával hozni? Fejlesztési, marketing és támogatási erőforrásokról van szó, vagy vertikális termékintegrációról?

Marten Mickos: Egy független jövőre koncentráltunk mindig is, és hogy tőzsdére vonuljunk. Így tehát néhány vállalatot diplomatikusan elutasítottunk.

De mikor a Sun 2007 végén megkeresett minket, egyszeriben rájöttünk, mennyire fantasztikusan illeszkedik a két vállalat egymáshoz. Mindenekelőtt nagyon sokra becsüljük a Sun elnök-vezérigazgatóját, Jonathan Schwartzot, aki megváltoztatta a Sun stratégiáját, és egy izgalmas növekedés pályára állította a vállalatot.

A Sun a szabad és nyílt forráskódú szoftverek legerősebb támogatójává lépett elő. Partnerségre léptek olyan vállalatokkal, melyeket hagyományosan versenytársaknak tartottak. És mindig a hálózatos világra összpontosítottak -- éppen úgy, ahogyan a MySQL. Így tehát ezen okok miatt úgy döntöttünk, párbeszédbe kezdünk velük. Beszélgetéseink során kiváló technológiai szinergiákat találtunk, hatalmas piaci lehetőségeket egy óriási értékesítési csatornával, és egy olyan vállalati kultúrát, mely a miénkhez hasonló. További okok is voltak. Hirtelen világossá vált számunkra, hogy ez olyan lehet, mint egy tőzsdei bevezetés, csak még jobb.

HWSW: Miért döntöttek a vállalat eladása mellett a tőzsdére vonulással szemben? Nem gondolják, hogy a tőzsdei részvénytársasággá válás több pénzt hozhatott volna hosszú távon?

Marten Mickos: Dehogynem. Hiszem, hogy ha tőzsdére mentünk volna, az értékünk roppant mód emelkedett volna a következő évek során. De azt gondolom, ez az érték ennél is gyorsabban fog nőni a Sun részeként. Az álmunk az, hogy egy adatbázis-üzletet építsünk ki dollármilliárdos éves bevétellel, és úgy gondoljuk, felgyorsítottuk ezt az utat.

HWSW: Nem fog ez az ügylet érdekkonfliktust eredményezni rivális szerver-, middleware- és alkalmazásszállítókkal, és csökkenteni a piaci lehetőségeket? Nem kellett volna a MySQL-nek megőriznie a függetlenségét, és a horizontális terjeszkedésre összpontosítania?

Marten Mickos: Jó kérdés. Az előbb említettem, hogy kritikusan fontos volt számunkra a Sun azon kijelentését hallani, hogy minden hardveren, minden operációs rendszeren, és minden fejlesztési nyelven fejleszteni akarják az üzletet. Ez egy új és friss része a Sun stratégiájának. Így azt hiszem, nem lesz ilyen konfliktus.

HWSW: Mit jelent az akvizíció egy MySQL-felhasználó számára? Lesznek nagyobb, őket érintő változások?

Marten Mickos: Igen, gyorsabb technológiai fejlődés várható, kiterjedtebb szolgáltatási kínálat, és lehetőség más Sun termékek megvásárlására is! Azok felé pedig, akik elégedettek azzal, ahogyan a dolgok most állnak, elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is legalább olyan jól kiszolgáljuk őket, mint eddig.

HWSW: Mit gondol, hogyan fogadja a MySQL-közösség az ügyletet?

Marten Mickos: Úgy tűnik, ez a hír nagyon jó fogadtatásra talált. A Sun olyannyira elkötelezett a szabad és nyílt forráskódú szoftverek irányában, és olyan sok nagyszerű technológiájuk van, hogy ez jó hír felhasználóink többsége számára.

Természetesen mindig vannak olyanok, akik ellene vannak bárminek, ami történik, de így működik a nyílt forráskódú világ. Nem lehetsz nagyon népszerű úgy, hogy ne legyen néhány panaszkodó csoport. Ezek a panaszok nagyon hasznosak tudnak lenni, mert többnyire jó ötleteket tartalmaznak a fejlődéshez :-).

Végeredményben a tetteink döntik majd el, a közösség hogyan reagál. Szükségtelen mondani, továbbra is a szabad és nyílt forrású szoftverekre koncentrálunk, és felhasználóinkkal együtt igyekszünk innoválni olyan gyorsan, ahogyan csak tudunk.

[oldal:A Nap alatt]

HWSW: Hogyan illeszkedik a MySQL a Sun több adatbáziskezelőből álló kínálatába? Van egy konvergált termék az termékterve között? Mit gondol, miért van a Sunnak szüksége a MySQL-re a PostgreSQL és a JavaDB mellé?

Marten Mickos: A mi szempontunkból a kulcstényező az, hogy a MySQL az egyetlen adatbázis, melyet az internet-korszakra terveztek. A hálózati gazdasághoz építettük magunkat, és ez az, ahol egyedi értéket kínálunk. Nézzük az olyan ügyfeleket, mint a YouTube, a Google, a Facebook, a Nokia vagy az Alcatel. A PostgreSQL, a JavaDB és más adatbázisok más igényeket szolgálnak ki a piacon.

Nem gondolom, hogy szükségszerűen lesz egy konvergált termék a jövőben, de természetesen a nyílt forráskód szellemében tanulni fogunk egymástól, és biztosítjuk, hogy mindannyian fejlődjünk. Ez az, ahogyan a nyílt forráskód nyerni fog a végén.

HWSW: Technikai szempontból nézve, van terv a Solarisszal való szorosabb integrációra, megcélozva a jobb skálázódást, biztonságot, menedzselhetőséget például? Vagy jobb Java-integráció tárol eljárásokkal -- vagy akár teljes Java-újraírás?

Marten Mickos: Idővel természetesen biztosítjuk, hogy a MySQL nagyon jól együttműködjön a Sun más szoftvertermékeivel. De a kulcs az, hogy a MySQL-t minden környezetben jobbá tegyük, és biztosak legyünk abban, hogy továbbra is vezetünk Linuxon, Windowson és Mac OS X-en. Ott van a legtöbb ügyfél.

HWSW: Mi a hosszú távú stratégiájuk az adatbázismotorok biztosítására, mint az InnoDB vagy a MaxDB?

Marten Mickos: Technológiai stratégiánk mindig is a "részvétel architektúrájának" (architecture of participation) koncepciójára alapult. Ez azt jelenti, hogy felkérjük a közösséget és a kereskedelmi partnereket, hogy építsék meg saját komponenseiket és kiegészítőiket a MySQL-hez. Az InnoDB egy ilyen példa.

Ami a saját tárolómotorjainkat illeti, háromra összpontosítunk: MyISAM a gyors, nem tranzakcionális használatra, a Falcon a felsőkategóriás tranzakcionális használatra, és MySQL Cluster a hatalmas teljesítményre és magas rendelkezésre állásra (például mobiltelefonos hálózatban).

HWSW: A MySQL licencelési modellje továbbra is változatlan marad?

Marten Mickos: Igen.

HWSW: Hogyan változott az aktív MySQL fejlesztők száma az elmúlt években? Milyen hatással lesz az integráció a MySQL további fejlesztésére?

Marten Mickos: Az aktív MySQL közösség mérete folyamatosan nőtt az elmúlt néhány évben, és több ember működik közre, mint korábban valaha. Megjegyezném, hogy tágan értelmezzük a "hozzájárulásokat": beletartoznak a blogok, könyvek, eszközök, alkalmazások, teljesítménymérések, hibajavítások, hibajelentések, és kódok.

A Sun részeként a közösségi hozzájárulás további növekedését várom, mert a Sun kifejezetten erős jelenlétet épített ki a FOSS-közösségekben, és nagyszerű programjaik és eljárásaik vannak a közreműködők számára.

HWSW: Melyik az a top három prioritás, melyeket a következő évek során igyekeznek elérni?

Marten Mickos: Három célt tűztünk ki magunknak 2008ra.

1. Online innováció
2. Növelni az előfizetések számára
3. Kiváló működés

Az első a legfontosabb hosszú távon. Folyamatosan innoválnunk kell a szoftverünkben és a működésünkben egyaránt. A világ teljesen online-ná válik, és mi az adatkezelés legjobb szakértői akarunk lenni az online világban. A MySQL Proxy egy remek példa az MySQL innovációjára az online világ számára. A második cél a bevételek növeléséről szól, a harmadik pedig arra emlékeztet minket, hogy mindig próbáljuk meg okosabban csinálni a dolgokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról