Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Internetelérés nélkül is használható lesz a Google Dokumentumok

Ady Krisztián, 2008. január 30. 12:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google Blogoscoped bejegyzése szerint már élesben is teszteli a Google Gearsszel megbolondított online dokumentumkezelőt a keresőóriás. A Google Gears tavaly május óta elérhető a fejlesztők számára, a beépülő böngészőmodulok egyes szolgáltatásokat internetkapcsolat nélkül is elérhetővé tesznek.

hirdetés
[HWSW] A Google Blogoscoped bejegyzése szerint már élesben is teszteli a Google Gearsszel megbolondított online dokumentumkezelőt a keresőóriás. A Google Gears tavaly május óta elérhető a fejlesztők számára, a beépülő böngészőmodulok egyes szolgáltatásokat internetkapcsolat nélkül is elérhetővé tesznek.

A Google Gears gyakorlatilag egy plugin a legismertebb böngészőkhöz, amely JavaScript API-k segítségével biztosítja az adatok cache-elését, valamint a webalkalmazások működéséhez szükséges erőforrások lokális tárolását. Természetesen ez azt jelenti, hogy a webalkalmazások fejlesztőinek módosítaniuk kell a programjaikat, ha azt szeretnék, hogy kapcsolat nélkül is működjenek.

A Google hírolvasója, a Google Reader már használja ezt a bővítményt, így egyetlen gombnyomással szinkronizálhatjuk a böngészőnkbe a friss híreket, melyeket ezután internetkapcsolat nélkül is olvasgathatunk. A Google Dokumentumok jelenleg csak élő internetkapcsolattal használható, ezen változtatna a Google Gears implementációja.

A blogbejegyzés szerint egyelőre csak a szöveges dokumentumoknál érhetik el egyes felhasználók ezt a béta funkciót, hasznát pedig azok vehetik, akik szívesen írják anyagaikat az online, bárhonnan elérhető, másokkal megosztható dokumentumokba.

Google Docs
Kép: Google Blogoscoped

A kapcsolat nélküli üzemmód olyankor jöhet jól, amikor bizonytalan az internetkapcsolat -- például vonaton utazva --, vagy éppen nagyon drága, ilyen lehet egy mobil adatroaming. Az offline, internetkapcsolat nélkül megírt anyag később pillanatok alatt szinkonizálódik a Google kiszolgálóival. A Google Gears az Internet Explorer 6 vagy újabb, illetve Firefox 1.5 vagy újabb böngészőket támogatja Windows, Linux vagy Mac OS X operációs rendszeren.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!