Szerző: Ady Krisztián

2008. január 30. 12:42

Internetelérés nélkül is használható lesz a Google Dokumentumok

A Google Blogoscoped bejegyzése szerint már élesben is teszteli a Google Gearsszel megbolondított online dokumentumkezelőt a keresőóriás. A Google Gears tavaly május óta elérhető a fejlesztők számára, a beépülő böngészőmodulok egyes szolgáltatásokat internetkapcsolat nélkül is elérhetővé tesznek.

[HWSW] A Google Blogoscoped bejegyzése szerint már élesben is teszteli a Google Gearsszel megbolondított online dokumentumkezelőt a keresőóriás. A Google Gears tavaly május óta elérhető a fejlesztők számára, a beépülő böngészőmodulok egyes szolgáltatásokat internetkapcsolat nélkül is elérhetővé tesznek.

A Google Gears gyakorlatilag egy plugin a legismertebb böngészőkhöz, amely JavaScript API-k segítségével biztosítja az adatok cache-elését, valamint a webalkalmazások működéséhez szükséges erőforrások lokális tárolását. Természetesen ez azt jelenti, hogy a webalkalmazások fejlesztőinek módosítaniuk kell a programjaikat, ha azt szeretnék, hogy kapcsolat nélkül is működjenek.

A Google hírolvasója, a Google Reader már használja ezt a bővítményt, így egyetlen gombnyomással szinkronizálhatjuk a böngészőnkbe a friss híreket, melyeket ezután internetkapcsolat nélkül is olvasgathatunk. A Google Dokumentumok jelenleg csak élő internetkapcsolattal használható, ezen változtatna a Google Gears implementációja.

A blogbejegyzés szerint egyelőre csak a szöveges dokumentumoknál érhetik el egyes felhasználók ezt a béta funkciót, hasznát pedig azok vehetik, akik szívesen írják anyagaikat az online, bárhonnan elérhető, másokkal megosztható dokumentumokba.

Google Docs
Kép: Google Blogoscoped

A kapcsolat nélküli üzemmód olyankor jöhet jól, amikor bizonytalan az internetkapcsolat -- például vonaton utazva --, vagy éppen nagyon drága, ilyen lehet egy mobil adatroaming. Az offline, internetkapcsolat nélkül megírt anyag később pillanatok alatt szinkonizálódik a Google kiszolgálóival. A Google Gears az Internet Explorer 6 vagy újabb, illetve Firefox 1.5 vagy újabb böngészőket támogatja Windows, Linux vagy Mac OS X operációs rendszeren.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról