:

Szerző: Bányai György

2008. január 18. 16:14

Hamarosan háromdimenziós egérként használhatók a mobiltelefonok

Angol kutatók olyan alkalmazáson dolgoznak, amelynek segítségével a kamerával ellátott mobiltelefonok egérként használhatók. Az új megoldás segítségével a felhasználók akár a köztereken felszerelt nyilvános kijelzőket is vezérelhetik.

[HWSW] Angol kutatók olyan alkalmazáson dolgoznak, amelynek segítségével a kamerával ellátott mobiltelefonok egérként használhatók. Az új megoldás segítségével a felhasználók akár a köztereken felszerelt nyilvános kijelzőket is vezérelhetik.

A megoldás segítségével megtörhet a nyilvános kijelzők eddigi egyirányú adatközlése, az ezeket épp nézők által vezérelhetővé is válhatnak, amelyre nagy lehet az igény, hiszen egy hirdetést megtekintve a rajtuk megjelenő vásárlási információk, illetve elérhetőségek eddig csak a memóriánkra hagyatkozhattak. Kivételek vannak, ilyenek például a mozik, ahol e kijelzők alatt magát a pénztárat is megtalálhatjuk.

"A kommunikáció Bluetooth-kapcsolaton keresztül zajlik, a felhasználó a mobilját mozgatva, -- ha ez érintőképernyős modell, akkor elég csak a tollat használni a kijelzőn -- a táblákon megjelenített tartalmat is görgetheti" -- mondta el Patrick Olivier, aki társprofesszor a Newcastle egyetemen. Olivier együtt dolgozik a fejlesztéseken Nick Pearsszel a York Egyetemről, és Dan Jacksonnal a Newcastle Egyetemről.

Az egyik legjelentősebb eredmény a személyek és nyilvános kijelzők között megvalósuló interakció, a technológiát használva a megjelenő, vagy helyesebben az általunk vezérelt, kiválasztott tartalmak alapján például mozijegyet, repülőjegyet, vonatjegyet vásárolhatunk, de akár egy ingatlanportál kínálatát is böngészhetjük, kiválasztva a kategóriát, majd görgetve a találatokat. Erre akkor is van lehetőségünk, ha a kijelző és a kézben tartott mobil között üvegfal, vagy ablak található.

Mobilegér

A mobiltelefon kamerája Bluetooth-kapcsolaton keresztül küldi a képet a kijelzőt meghajtó számítógépnek, amely felismeri azt, majd létrehozza a kijelzőhöz tartozó kezdőkoordinátát, amely aztán alapja lesz a görgetésnek, navigációnak. Mindezek után, a telefon éppúgy használható, mint egy hétköznapi egér, annak mozgásához hasonlóan, de ahhoz képest minimális késéssel a kijelző tartalma is módosul.

A fejlesztők nem rugaszkodtak el a valóságtól, mert a fejlesztett szoftver meglévő mobiltelefonokon lesz futtatható abban az esetben, ha a készülék Symbian, illetve Windows Mobile operációs rendszerre épül. Pears elmondta, hogy jelenleg a mobiltelefonok képfeldolgozási sebessége nem teszi lehetővé, hogy a készüléket olyan gyorsan mozgathassuk, amennyire azt a használat közben szeretnénk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.