Szerző: Bányai György

2008. január 16. 16:18

Üzemanyagcellás MP3-lejátszó a Toshibától

A Toshiba technológiai demó keretén belül mutatta be MP3-lejátszóját, amely üzemanyagcellából nyeri a tízórányi üzemhez az energiát. Az alternatív energiaforrást alkalmazó készülék a CES-en is látható volt.

[HWSW] A Toshiba technológiai demó keretén belül mutatta be MP3-lejátszóját, amely üzemanyagcellából nyeri a tízórányi üzemhez az energiát. Az alternatív energiaforrást alkalmazó készülék a CES-en is látható volt.

A Toshiba a Gigabeat MP3-lejátszósorozatának egyik tagját alakította át, amely az üzemanyagcella-technológiát szemlélteti és csak kísérleti céllal, de teljesen működőképes állapotban került bemutatásra. A 250 grammos készülékben egy kis kamra található, amely folyékony metanolt tárol. A metanol a készüléken belül alakul át felhasználható elektromos energiává, mindeközben víz és szén-dioxid képződik a reakciók során.

Makoto Miyahara, a Toshiba Micro Fuel Cell fejlesztési részlegétől elmondta, hogy az MP3-lejátszó 10 órán keresztül képes filmet lejátszani egyetlen feltöltéssel. Miyahara hozzátette, hogy a methanol alkalmazása (DMFC=Direct Methanol Fuel Cell) környezetvédelmi oldalról sem elhanyagolható előnyökkel is jár, nem beszélve arról, hogy akár biomasszából is disztillálható. A kiállított készülék mellett a töltőberendezés is látható volt, amellyel a felhasználó is elvégezheti az újratöltést.

Direct Methanol Fuel Cell

A Toshiba a DMFC technológia segítségével UMPC-ket, mobiltelefonokat, illetve egyéb hordozható eszközöket is ellátna a jövőben energiával. A jelenlegi kísérleti készülék üzemideje még nem vetekedhet a hagyományos alkáli elemekkel, illetve akkumulátorokkal felszerelt lejátszókéval, de természetesen az üzemidő a jövőben megjelenő végleges változatokban kielégítően hosszú lesz.

Az alternatív energiaforrások szórakoztató-elektronikai termékekben történő alkalmazásának oldalán töretlen a fejlődés, de eltérő utakon is járnak a vállalatok, illetve a fejlesztőcégek. A Sony például cukros vízből nyert energiával táplálna, a kanadai Angstrom Power pedig a hidrogént álítaná csatarendbe. A Samsung is mutatott be DMFC megoldással meghajtott noteszgépet.

Kamal Shah, az Intel mobil platformokon dolgozó egyik menedzsere korábban elmondta, hogy az Intel 2010-11 környékére várja a notebookokba szerelhető DMFC-k elterjedésének kezdetét. Shah szerint ekkorra tűnik reálisnak, hogy a fejlesztők megoldják azokat a kihívásokat, melyek előttük állnak. Nehezíti az érdekeltek dolgát az is, hogy a kiépített ipari háttérrel és hatalmas, ráadásul növekvő volumennel bíró lítium-alapú akkumulátorokat szakadatlanul fejlesztik, évi 5-10 százalékkal srófolva feljebb kapacitásukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról