:

Szerző: Bányai György

2008. január 30. 13:25

A Sony teljes méretű, 24 megapixeles CMOS képérzékelőt fejleszt

A Sony belép a teljes, 35 milliméteres képkocka méretű képérzékelők piacára, csatlakozva ezzel a lépéssel a Nikon és a Canon által uralt full-frame területhez. Az új képérzékelő a hatalmas felbontás mellett alacsony zajszintet, valamint gyorsaságot ígér a bejelentés alapján.

[HWSW] A Sony belép a teljes, 35 milliméteres képkocka méretű képérzékelők piacára, csatlakozva ezzel a lépéssel a Nikon és a Canon által uralt full-frame területhez. Az új képérzékelő a hatalmas felbontás mellett alacsony zajszintet, valamint gyorsaságot ígér a bejelentés alapján.

A Sony fejlesztésének tárgya egy olyan CMOS képérzékelő lapka, amelynek mérete 24x36 milliméter, a felbontása pedig 24,81 megapixel. A szenzor sebességével kapcsolatban másodpercenként kimagasló 6,3 (teljes, 24,81 megapixel felbontású) kép kiolvasásának képességét említette a fejlesztőrészleg képviselője, ráadásul a szenzor felépítésének köszönhetően a jelenlegieknél jóval alacsonyabb zajszinttel. Az összehasonlítás kedvéért a Canon zászlóshajója, a 21,1 megapixeles EOS DS Mark III a teljes méretű képérzékelőjének jeleit 5 képkocka sebességgel képes kiolvasni.

A zajszint csekély mértéke a "Column-Parallel A/D Conversion Technique" megoldásnak köszönhető, ahol a képérzékelőn elterülő képpontok oszloponként külön analóg/digitális átalakítót kapnak melyek a képinformációt a jelenleg divatos 14 bit helyett 12 bites felbontásban alakítják digitális jellé. A Sony azon túl, hogy felismerte a digitális tükörreflexes fényképezőgépek iránt nagymértékben fellendült keresletet -- amely jelenleg a széles DSLR kínálatában is megtestesül -- érzékeli az igényt olyan termék iránt is, amely az optikákat az azokon látható gyújtótávolságokon kezeli, szorzószám alkalmazása nélkül.

Sony Full Frame CMOS

A teljes méretű érzékelővel szerelt gépvázak esetében egy 18 milliméteres objektív értékén nem kell alkalmazni a Canonnál 1,6 illetve a Sony és Nikon esetében az 1,5-szörös szorzót, ezért egy 18 milliméteres kezdőlátószöggel rendelkező optika nem 27-28 milliméterről indítja a zoomtartományt. Az érzékelő sorozatgyártása még ebben az évben megkezdődhet, és ha a közzétett adatok a fejlesztések végére nem változnak nagy mértékben, a Nikon és a Canon is kemény ellenfélre találhat a Sonytól eddig idegen piacon is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.