:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 10. 13:29

Egyre biztonságosabbak lesznek a nyílt forrású szoftverek

Az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security), a Coverity, valamint a Stanford Egyetem által 2006 tavaszán elindított projekt során összesen több mint 180 nyílt forrású szoftvert vizsgált meg, de ezek közül egyelőre csak 11 olyan található, amely a teszt alapján programozás szempontjából biztonságosnak tekinthető.

[HWSW] Az amerikai Nemzetbiztonsági Minisztérium (Department of Homeland Security), a Coverity, valamint a Stanford Egyetem által 2006 tavaszán elindított projekt során összesen több mint 180 nyílt forrású szoftvert vizsgált meg, de ezek közül egyelőre csak 11 olyan található, amely a teszt alapján programozás szempontjából biztonságosnak tekinthető.

Egyre biztonságosabb nyílt forrású szoftverek

Az Open Source Hardening Project eredeti célja az volt, hogy az amerikai kormányzati hivatalok számára weboldalakat és más alkalmazásokat fejlesztő szakemberek által gyakran használt nyílt forrású szoftvereket átvilágítsák a Coverity eszközeivel, amelyek segítségével C vagy C++ nyelvben, illetve Javában írt programokban lehet hibákat keresni. A 2006 márciusa eltelt közel két év alatt több mint 50 millió kódsornyi szoftver vizsgált meg a Coverity és átlagosan ezer soronként bukkant hibára. Minden szoftver tartalmazott hibákat, volt amelyik többet, és persze voltak olyanok is, amelyek kevesebbet.

A vizsgálat által kimutatott hibákat a fejlesztők többségében javították, a Coverity által gondozott weboldal összesen 250 nyílt forrású szoftver 7826 javított hibáját tartja nyilván. A vizsgált szoftverek között megtalálhatók a legismertebb nyílt forrású szoftverek, mint a Linux kernel, a Firefox és az Apache, de hiányzik közülük például a MySQL. A vizsgálati és javítási folyamat eredményeképp 11 olyan szoftver jött létre, amely "rung 2" minősítést ért el a Coverity biztonsági értékelésében, ezek közé tartozik az Amanda, az NTP, az OpenPAM, az OpenVPN, az Overdose, a Perl, a PHP, a Postfix, a Python, a Samba és a TCL -- ezeket a Coverity szerint a szervezetek és felhasználók bizalommal használhatják.

Felfelé a biztonsági létrán

A Coverity biztonsági ranglétrájának legalsó fokán ("rung 0") azok a projektek találhatók, amelyeknek az ellenőrzése már megtörtént a Coverity eszközeivel, azonban az eredmények még nem jutottak el a fejlesztőkhöz. Ilyen nyílt forrású szoftverből jelenleg 173-at tart nyilván a Coverity, ezeket részben maga a cég választotta ki, de lényegében bármelyik nyílt forrású projekt fejlesztői beküldhetik minősítésre a saját terméküket.

A következő biztonsági szint ("rung 1") olyan szoftverek találhatók, amelyek fejlesztői már felvették a kapcsolatot a Coverityvel. Számukra a cég egy külön levelezőlistát hoz létre, a megtalált hibák elemzésével és javításával kapcsolatos kommunikáció megkönnyítésére. "Rung 1" szintű nyílt forrású szoftverből 86-ot tart nyilván a Coverity. A cég kódelemző portfolióját csak fokozatosan veti be a nyílt forrású szoftvereken, ezért azok a szoftverek, amelyek teljesítették a "rung 1" kritériumokat, a "rung 2" szinten újabb ellenőrzéseken esnek át.

Érdekes egyébként, hogy számos olyan projektet tart nyilván a "rung 1" szinten a Coverity, amelyben egyetlen hibát se találtak, ugyanakkor a "rung 2" szintű szoftverekben is lehet hiba: a "rung 2" szinten bevetett új vizsgálati módszerekkel ugyanis további hibák tárhatók fel, ugyanis az első szinten csak alapszintű hibákat keresnek a programokban. A vállalat szerint az ellenőrzés fokozatossága egyfajta hajtóerő lehet a szoftverek fejlesztői számára, lényegében minél keményebben dolgoznak a hibák felderítésén és javításán, annál fejlettebb eszközöket vethetnek be a programuk ellenőrzésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.