Szerző: Ady Krisztián

2008. január 16. 12:13:35

Hidrogénhajtásúak lesznek a jövő mobiljai?

Egy kanadai vállalat, az Angstrom Power komoly lépést tett előre a hordozható készülékekben, mobil lejátszókban, telefonokban használható üzemanyagcellák fejlesztése terén. A vállalat legújabb hidrogénes prototípusa már kellően miniatűr ahhoz, hogy akár mobiltelefonokban is használható legyen.

[HWSW] Egy kanadai vállalat, az Angstrom Power komoly lépést tett előre a hordozható készülékekben, mobil lejátszókban, telefonokban használható üzemanyagcellák fejlesztése terén. A vállalat legújabb hidrogénes prototípusa már kellően miniatűr ahhoz, hogy akár mobiltelefonokban is használható legyen.

A cég szerint ezekkel az üzemanyagcellákkal kétszer tovább működhetnek egy feltöltéssel a mobilok, mint az általánosan használt lítiumionos akkumulátorokkal. A vállalat a Las Vegasi Consumer Electronics Show-n egy Motorola okostelefonnal demonstrálta miniatűr hidrogéncellája erejét. A készülék pontosan ugyanúgy nézett ki, mint a normál akkumulátoros változat, azonban alig 10 perc alatt teljesen újratölthető volt és sokkal tovább működött.

Üzemanyagcella mobilba
Hidrogénes üzemanyagcella
A Micro Hydrogen technológia előnye egyértelműen az igen kis méret, ezentúl nem kell egy külön készülékbe építeni az üzemanyagcellás táplálást, hanem az áramforrás magában a készülékben kaphat helyet a régi akkumulátort felváltva. Az Angstrom Power reményei szerint 2010-ben már kereskedelemben is kaphatóak lesznek hidrogéncellás mobiltelefonok.

Addig azonban néhány problémát még le kell küzdeni, elsőként bizonyítani kell, hogy ezek a kis nyomású üzemanyagcellák legalább annyira biztonságosak az igen lobbanékony hidrogénnel a belsejükben, mint a hagyományos lítiumionos akkumulátorok.

Meg kell oldani a feltöltés kérdését is, hiszen hidrogén nem kapható minden utcasarkon. A vállalat szerint nem csak publikus feltöltő kioskok és megvásárolható hidrogén lehet megoldás erre a problémára, hanem egy olyan asztali töltőrendszer is, melyet otthon az elektromos áramra csatlakoztatva, vízzel feltöltve, tiszta energiával, hidrogénnel tölti fel mobilunkat -- alig 10 perc alatt.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 10:38

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.