Szerző: Ady Krisztián

2008. január 28. 10:51

Idén talán elérhető lesz Zink festék nélküli nyomtatási technológiája

Egy év, és látszólag nem történt semmi: a Zink (Zero Ink) tavaly januárban mutatta be elsőként forradalmi nyomtatási technológiáját, melytől valóságos áttörést várnak az otthoni fotónyomtatás területén. A cég nyomtatójában nincs tinta és semmilyen más patron, vagy kellékanyag, a technológia lelke magában a papírban van.

[HWSW] Egy év, és látszólag nem történt semmi: a Zink (Zero Ink) tavaly januárban mutatta be elsőként "forradalmi" nyomtatási technológiáját, melytől valóságos áttörést várnak az otthoni fotónyomtatás területén. A cég nyomtatójában nincs tinta és semmilyen más patron, vagy kellékanyag, a technológia lelke magában a papírban van.

Az idei CES-en innovációs díjat nyert technológia nem tintacseppeket fröcsköl a papírra, vagy fóliáról visz át festékanyagot hő segítségével -- hőszublimációs nyomtatók --, hanem a fotópapír felületén elhelyezett mikroszkópikus méretű festékkristályokat aktiválja. Ennek köszönhetően a készülék rendkívül egyszerű és szabad méretű lehet, a nyomat és a nyomtató méretét egyedül a használni kívánt papír mérete szabja meg.

A cián, bíbor és sárga kristályokkal a teljes színspektrum létrehozható, melyek különböző mennyiségű és hőmérsékletű hőhatásra színeződnek el. A három színréteg felett egy védőréteg is található, melynek köszönhetően a kész nyomatok víz- és ujjlenyomatállóak. Az első nyomtatók másodpercenként 100 ezer hőimpulzus leadására voltak képesek, tehát egy 2 x 3 hüvelykes fotó kevesebb mint 1 perc alatt elkészülhetett.

[+] Itthon 40 százalék az utángyártott, hamis patronok aránya

A fejlesztők szerint a papír és a nyomtató is olcsón előállítható. Maga a nyomtató nem kerül majd többe 100 dollárnál, egy fotó kinyomtatása pedig maximum 20 dollárcentbe, körülbelül 35 forintba kerülhet majd. A nyomtató rádadásul szinte bármilyen eszközbe, akár közvetlenül fényképezőgépekbe, vagy hordozható készülékekbe is beépíthető.

Zink papír

A Zink az idei CES-en viszonylag nagyobb lépést tett azért előre a technológia kereskedelmi megvalósulása felé, partnerségre lépett többek között az Alps Electric-kel, a Polaroiddal és a gyártóóriás Foxconnal is. A vállalat reményei szerint idén már találkozhatunk Zink nyomtatóval ellátott készülékekkel a boltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról