Szerző: Bányai György

2008. január 15. 12:13

2009 elején érkeznek a Linux-alapú Palm OS II-re épülő készülékek

Tavaly ősszel jelentette be a Palm, hogy új okostelefonjainak operációs rendszere nem a jelenleg piacon lévő modellekben található Palm OS Garnet lesz, hanem egy linuxos alapokra épülő új változat. A Palm OS II-re épülő termékek 2009-től lesznek kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

[HWSW] Tavaly ősszel jelentette be a Palm, hogy új okostelefonjainak operációs rendszere nem a jelenleg piacon lévő modellekben található Palm OS Garnet lesz, hanem egy linuxos alapokra épülő új változat. A Palm OS II-re épülő termékek 2009-től lesznek kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

A múlt heti bejelentés arról szólt, hogy a Palm OS II fejlesztése gőzerővel folyik, és a jövő év elején bemutatásra kerülhet az első ezzel meghajtott okostelefon is. Stephane Maes, a Palm okostelefonok marketingosztályának alelnöke elmondta, hogy a Palm OS II operációs rendszer még az idei év végén elkészülhet, ezzel egyidőben kezdődik a fejlesztői eszközök kiadása az új operációs rendszerre programokat fejlesztők számára, akik a meglévő alkalmazásaik kompatibilitási tesztjeit is elvégezhetik majd.

A fejlesztők az első készülékekből is kaphatnak majd egy fejlesztőkészlettel egybecsomagolt kiszerelésben, még a termék fogyasztói piacra érkezése előtt. A 2008-as év a fejlesztések mellett a jelenlegi termékek forglmazásával történik majd, amelyek között nem csak Palm operációs rendszerrel rendelkezőt találunk, hanem windowsos változatokat is szép számmal. Maes hozzátette, hogy az idei évben a Centro lesz a kínálat szíve, de pár Windows Mobile-alapú termék is piacra kerül még az idén.

Palm Centro
Palm Centro

A Palm mobilplatformja alapos modernizáción esik át, például képes lesz egyidejűleg adat- és hangforgalmat bonyolítani, illetve alapvetően támogatja majd a jól megszokott Palm alkalmazásokat, melyek Windows Mobile platformon elérhetetlenek. Az új szoftverkörnyezetre külső cégek, vagy egyedi fejlesztők is könnyebben fejleszthetnek majd saját alkalmazásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról