Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 15. 10:20

Az Oracle-adminisztrátorok kétharmada egyáltalán nem telepíti a biztonsági frissítéseket

[Computerworld/HWSW] Az Oracle adatbázis-adminisztrátorok kétharmada egyáltalán nem telepíti a vállalat által kiadott patcheket, függetlenül attól, hogy milyen javításról van szó, így adatbázisok egész serege marad védtelenül. Az Oracle negyedéves rendszerességgel adja ki hibajavításait, a legfrissebb ciklusban 27 biztonsági frissítés várható a cégtől -- úgy tűnik, részben teljesen feleslegesen.

[Computerworld/HWSW] Az Oracle adatbázis-adminisztrátorok kétharmada egyáltalán nem telepíti a vállalat által kiadott patcheket, függetlenül attól, hogy milyen javításról van szó, így adatbázisok egész serege marad védtelenül. Az Oracle negyedéves rendszerességgel adja ki hibajavításait, a legfrissebb ciklusban 27 biztonsági frissítés várható a cégtől -- úgy tűnik, részben teljesen feleslegesen.

Az adminisztrátorok magasról tesznek a patchekre

A Sentrigo által megkérdezett 305 adatbázis-adminisztrátort (DBA) kérdezett meg 2007 augusztusa és 2008 januárja között a frissítési szokásairól, és az eredmények igen meglepőek, mondhatni félelmetesek. A válaszadók közül 206-an állították, hogy egyetlen Oracle biztonsági frissítést sem telepítettek a rájuk bízott rendszeren, és mindössze 31-en voltak olyanok, akik rendszeresen patchelik az adatbázist. "Egyes adatbázis-adminisztrátorok egyáltalán nem törődnek az Oracle kritikus patcheivel, még azt sem tudják hogy mikor jelennek meg. Néha még akkor is figyelmen kívül hagyják azokat, ha a vállalat biztonsági részlege utasítja őket a telepítésre" -- mondta Slavik Markovich, a Sentrigo műszaki vezetője.

A jelenségre Markovich szerint két magyarázat van. Az egyik, hogy az adminisztrátorok félnek javítást telepíteni a rájuk bízott éles rendszerre, ugyanis a patchelés miatt megváltozhat egyes alkalmazások viselkedése. Ezért a patcheket előbb tesztelni kell, ami időigényes feladat, főleg ha egy olyan nagyvállalatról van szó, amelynek sok adatbázisa és alkalmazása van. "A patchek telepítése hónapokig tartó munkával és gyakran hosszú leállásokkal jár, amit a cégek többsége nem engedhet meg magának" -- magyarázta Markovich.

Az Oracle kritikus frissítéseinek telepítéséhez az előző javításokat is telepíteni kell -- magyarázta Markovich. Így ha egy cég egyszer lemarad a frissítésekkel, örökre leszakad és az adatbázisai sose lesznek biztonságban. A másik problémát az jelenti, hogy a szoftverszállítók gyakran nem minősítik az alkalmazásaikat az Oracle patchekkel, így a frissítés azért maradhat el, mert az adatbázison futó alkalmazás nem biztos hogy együttműködik a frissítéssel, és a szoftver szállítója ennek alapján megtagadhatja az esetlegesen felmerülő problémák kezelését.

Mi lehet a megoldás?

A lapunknak 2006 októberében interjút adó Patrick McLaughlin, az Oracle biztonsági megoldásokért felelős regionális igazgatója úgy vélekedett, a vállalatoknak érdemes lehet fürtözést használni a patchek telepítéséhez. "Üzleti kritikus környezetben erre az lenne a megoldás, ha a vállalatok Real Applications Clustert használnának, az egyik csomóponton telepítenék és próbálnák ki a patcheket, így akár meg is gondolhatják magukat és visszatérhetnek egy korábbi változathoz, aztán ha mindent rendben találnak, folytathatják a többivel, miközben a rendszer nem áll le" -- mondta McLaughlin.

Az operációs rendszerek üzemeltetéséért felelős rendszergazdák már megtanulták, hogy az érkező biztonsági frissítéseket a lehető leghamarabb telepíteniük kell, de az adatbázis-adminisztrátorok úgy tűnik, még nem tették magukévá ezt a gyakorlatot, és erre az sem lehet mentség, hogy az Oracle-patchek telepítése általános vélekedés szerint fájdalmasan bonyolult. Szakértők szerint a legjobb, amint a DBA-k tehetnek, hogy előre tervezik a patchek telepítését, változáskezelést vezetnek be a kockázatok és a fennakadás minimalizálása érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról