Szerző: Ady Krisztián

2008. január 14. 12:01

A vezeték nélküli USB ellenfelét fejleszti a Sony

[Techworld] Saját vezeték nélküli, néhány centiméteres hatótávolságú, azaz NFC-technológiára épített adatátviteli specifikációt fejleszt a Sony, mellyel a hasonló megoldásokkal, például WirelessUSB-vel kelne versenyre.

[Techworld] Saját vezeték nélküli, néhány centiméteres hatótávolságú, azaz NFC-technológiára épített adatátviteli specifikációt fejleszt a Sony, mellyel a hasonló megoldásokkal, például WirelessUSB-vel kelne versenyre.

A Sony saját fejlesztésű kommunikációs rendszere 560 megabit/s-os elméleti maximális adatátviteli sebességre képes, ennél fontosabb azonban, hogy a technológiával a valósan elérhető sebesség körülbelül 375 megabit/s, mely több mint 46 megabájtnyi adat átvitelét jelenti másodpercenként. A technológia így leválthatná a Firewire és USB2.0 kapukat a különböző eszközökön.

A Sony technológiája a Las Vegasi Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatkozott, ahol egy Transfer Jettel ellátott digitális fényképezőgép képeket töltött át egy, a rádióhullámokat megfelelően értelmezni képes Sony fotómegjelenítő készülékre. A vállalat nagy jövőt jósol az évek óta fejlesztett technológiának, mely azonban még legalább egy évig nem jelenik meg a kereskedelmi termékekben.

A Transfer Jet egy teljesen különálló, újonnan fejlesztett rendszer és nem kapcsolódik az Ázsiában már széleskörűen használt Sony Felicához. A Felica technológiát okoskártyáknál használják a távol-keleten vezeték nélküli adatátvitelre, sávszélessége azonban nem elegendő ahhoz, hogy a szórakoztatóelektronikai készülékeknél is használható legyen.

Sony Transfer Jet

A Transfer Jet 4,5 GHz-es frekvencián kommunkál, teljesen védelem nélkül, hiszen az alacsony energiájú, magasfrekvenciás jeleket csupán néhány centiméteres távolságból lehet felfogni. A technológia főként mobiltelefonokban, konzolokban, hordozható MP3-lejátszókban, digitális fényképezőgépekben használható, olyan helyeken, ahol megoldható a készülékek egymáshoz közelítése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról