Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 29. 13:10

Térképen vagy időszalagon is megmutatja a keresési eredményeket a Google

A Google három új kísérleti nézetet vezetett be népszerű keresőjén, amelyek segítségével áttkinthetőbben jelenhetnek meg bizonyos találatok. A vállalatnál felismerték, hogy bizonyos keresések eredényeit nem feltétlenül listába rendezve lehet a legjobban áttekinteni, ezért próbaképp elérhetővé tették az időszalag, térkép és info nézeteket.

[HWSW] A Google három új "kísérleti nézetet" vezetett be népszerű keresőjén, amelyek segítségével áttkinthetőbben jelenhetnek meg bizonyos találatok. A vállalatnál felismerték, hogy bizonyos keresések eredényeit nem feltétlenül listába rendezve lehet a legjobban áttekinteni, ezért próbaképp elérhetővé tették az időszalag, térkép és info nézeteket.

Az időszalag elsősorban akkor lehet hasznos, ha valaki évszámokra, dátumokra keres, ekkor nem csak a keresett időpontot jeleníti meg a Google, hanem egyéb kapcsolódó évszámokat vagy dátumokat is. A térkép nézet akkor jöhet jól, ha földrajzi információkra vagyunk kíváncsiak, vagy ha például egy eseményre keresünk. Az "info" nézet segítségével a megjelenített találatokat lehet valamilyen szempont szerint újrarendezni.

Ha például a II. világháború történetére vagyunk kíváncsiak, a Google az időszalagon meg tudja jeleníteni a legfontosabb kapcsolódó eseményeket, a térképen láthatjuk az eseményekhez tartozó helyszíneket, az info nézettel pedig átalakíthatjuk a találatok rendezését aszerint, hogy pontosan mire vagyunk kíváncsiak (dátumok, helyszínek, fotók, stb.). Természetesen nem csak tudományos kutatáskor, hanem a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek az új nézetek, például egyetlen kattintással megnézhetjük, hogy például a régóta várt koncert pontosan hol lesz.

"Ha lefuttatsz egy keresést és túl sok hasonló találatot találsz, próbáld ki az info nézetet" -- írja blogjában Andrew Hogue, a projekt technikai vezetője. "Ezzel kiszűrhetők a találatok közötti különbségek és segít az igényeidnek leginkább megfelelő oldal kiválasztásában."

A keresők fejlesztésénél ma már nem a találatok mennyiségének növelése a legfontosabb szempont, hanem az, hogy miképp lehet ezek közül azokat kiválasztani, amelyeken valóban megtalálható a keresett információ. A Google babérjaira törő közösségi kereső, a Wikipedia atyja által alapított Wikia Search ezt nem szoftverrel, hanem emberi erővel oldaná meg: a találatokat a felhasználók maguk rendezhetik sorba aszerint, hogy mennyire találják azokat hasznosnak. Ezeket a szerveren tárolják és összevetik más felhasználók listáival, és ezek alapján állítják elő a későbbiekben a találati listákat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról