Szerző: Ady Krisztián

2008. január 30. 16:59

Hogyan került B.A.T.M.A.N. és RO.B.IN a vezeték nélküli routerembe?

A vezeték nélküli adatátvitelre is alkalmas routerek és adapterek árának drasztikus esése, és persze nem utolsósorban a noteszgépek terjedése mára általánosan ismertté és elfogadottá tette a Wi-Fi technológiát az otthoni internetmegosztáshoz. A kábelek lassan kikopnak az ámítástechnikára fogékonyabb felhasználók mellől, a routerekből pedig millióféle létezik, olcsóbbtól a nagyon drágáig. Sokszor azonban szó szerint falakba ütközünk -- panelnél betonba --, ha otthoni hálózatunkat bővíteni szeretnénk, mert a router jele esetleg nem ér fel az emeletre, vagy éppen a lakás másik sarkába, illetve ha el is ér, nem stabil a hálózat.

A vezeték nélküli adatátvitelre is alkalmas routerek és adapterek árának drasztikus esése, és persze nem utolsósorban a noteszgépek terjedése mára általánosan ismertté és elfogadottá tette a Wi-Fi technológiát az otthoni internetmegosztáshoz. A kábelek lassan kikopnak az ámítástechnikára fogékonyabb felhasználók mellől, a routerekből pedig millióféle létezik, olcsóbbtól a nagyon drágáig. Sokszor azonban szó szerint falakba ütközünk -- panelnél betonba --, ha otthoni hálózatunkat bővíteni szeretnénk, mert a router jele esetleg nem ér fel az emeletre, vagy éppen a lakás másik sarkába, illetve ha el is ér, nem stabil a hálózat.

Olcsó megoldás nem sok van -- érdekes módon még senkinek sem jutott eszébe, hogy egy elérhető árú, 802.11g szabánynak megfelelő univerzális repeaterrel, azaz jelismétővel bankot lehetne robbantani -- ezért ilyenkor az egyszerű felhasználó vásárol egy erre alkalmas, lehetőleg olcsóbb routert, ami vagy jó lesz, vagy nem. Ezekkel könnyen kompatibilitási problémákba futhatunk, ha egyáltalán át tudjuk verekedni magunkat a sokszor hozzáértők számára is kusza konfigurációs felületen. Mennyivel jobb lenne ennél egy pofonegyszerű, szabadon bővíthető rendszer. Létezik ilyen, bár egyelőre még igen bétás, a szemünk előtt cseperedik, fejlődik.

RO.B.IN és B.A.T.M.A.N a routerben?

Teljesen véletlenül bukkantam az open-mesh.com alatt elérhető nyílt forráskódú, olcsó routerekre kis utánaolvasással felhekkelhető rendszerre, bár FON bétatesztelőként Antonio Anselmi neve nem csengett ismeretlenül. Ő fejlesztette ki azokat a scripteket, melyekkel jelentősen növelhető a FON routerek használhatósági köre -- ez egy másik cikk témája legyen inkább -- és ő áll a RO.B.IN mögött is. Így került hát RO.B.IN és B.A.T.M.A.N a routere(im)be, hogy kipróbáljam jelenleg mire is képes ez a rendszer.

La Fonera
Miből lesz a cserebogár?

A munka jelentős részét B.A.T.M.A.N végzi, aki nevét a Better Approach To Mobile Ad-hoc Networking-ből kapta. Ez az algoritmus felel az adatcsomagok irányításáért a RO.B.IN szoftveres routerekből összeállított vezeték nélküli hálózatban. A RO.B.IN, azaz ROuting Batman Inside pedig egy nyílt forráskódú projekt, melyet OpenWRT Kamikaze mini Linux alapokra helyeztek -- az OpenWRT számos routerben képezi a szoftver alapját, többek között az előbb említett FON routerekben is. Egyszerű nem? A RO.B.IN jelenleg bármilyen Atheros AP51 hardvert futtató Wi-Fi-routeren használható, ilyen a Meraki Mini, ami itthon nem elérhető, illetve a La Fonera 2100/2200 routere is.

Teszthálózat

A rendszer teszteléshez az itthonról is elérhető, FON shopból elérhető áron megvásárolható La Fonera 2100 routerekből építettem hálózatot. Ez a router csak egyetlen WAN-porttal rendelkezik, Atheros lapkája azonban arra a csodára képes, hogy virtuális SSID-ket is létre lehet hozni vele, azaz akár több vezeték nélküli hálózatot is kezelhet párhuzamosan egyetlen router. Ezt a képességet használja fel a RO.B.IN is, ami egy olyan univerzális eszközt varázsol a tenyérnyi eszközökből, amelyek összességében egy "mesh" hálózatot, egy Wi-Fi-felhőt hozhatnak létre a lakásban, vagy akár jóval nagyobb területen is.

A routerek a hálózat egy-egy pontjai (node) lesznek és önmagukat, és a hálózatot is konfigurálják a B.A.T.M.A.N algoritmus segítségével, teljesen önállóan. Egy-egy ilyen router nem csak a számítógépeket képes ellátni, de egymáshoz is vezeték nélkül kapcsolódnak, ez a rendszer titka. Amennyiben egy node internetet is kap, akkor átjáró (gateway) lesz belőle az internet felé, ha pedig nem, akkor a többi node-hoz kapcsolódik Wi-Fi-n keresztül, kiterjesztve hálózatunk elérhetőségi körét. Bármelyik routerhez kapcsolódó számítógép az átjáróként üzemelő routere(ke)n keresztül juthat ki az internetre, illetve az adat vissza, és egy felhőben, hálózatban akár több átjáró is működhet, hibatűrő rendszert alkotva. Elsőre bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az.

open-mesh.com open-mesh.com
Áttekinthető felület és személyre szabható üdvözlőlap

Adminisztráció

Persze egy ilyen rendszer adminisztrálása első pillantásra igen bonyolultnak tűnhetne, itt lép a színre az open-mesh.com, mely egyszerű, webes konfigurációs felületet biztosít a hálózatunk, hálózataink alá. A routerek ötpercenként bejelentkeznek a weboldal mögötti adatbázisba, átveszik a konfigurációs módosításokat, és statisztikához is adatokat szolgáltatnak. Grafikus felületen, Google Maps-en láthatjuk, melyik routerre éppen mennyien csatlakoznak, mennyi adatot forgalmaznak.

open-mesh.comA Wi-Fi-felhőnk két különböző SSID-t, tehát WLAN-azonosítót szórhat, melyből az első nyitott is lehet, személyre szabott köszöntő felülettel, de zárt is maradhat, míg a második, privát, zárt hálózatot akár ki is kapcsolhatjuk, ha nem kívánjuk használni. Az első hálózaton maximális le- és feltöltési sebességet is beállíthatunk, és MAC-címekre is korlátozhatjuk a hozzáférést.

A szinte teljesen önálló működésnek köszönhetően a hálózatunkat rendkívül könnyen bővíthetjük: az új router MAC-azonosítóját, vagy belső, virtuális IP-címét kell csupán hálózatunkhoz regisztrálni. Mihelyst ez megtörtént, a router beilleszti magát a Wi-Fi-felhőnkbe, átveszi az SSID-vel kapcsolatos beállításokat is. Magán a routeren semmit sem kell konfigurálni, csak be kell dugni, bár az OpenWRT operációs rendszert minden egyes routeren elérhetjük SSH kapcsolaton keresztül. Az egyes routerek saját belső IP-tartományt használnak.

open-mesh.com
Új routert a felhőbe illeszteni egy kattintás csupán

Határtalan lehetőségek

A RO.B.IN, a B.A.T.M.A.N és az open-mesh.com napról napra javul, az elmúlt három hét alatt is rendkívül sokat fejlődött. A kapcsolat mára teljesen stabil, a WPA-titkosítás mindkét WLAN-azonosítónkra bekapcsolható. A nyílt forráskódú rendszer alá opcionális fizetési megoldás is kerül majd, így egy panzió, vagy kávéház akár ezzel is megodhatja majd szobái, termei internetelérését.

Ez a cikk csak ízelítőt adhat, a rendszer képességeit azonban egyszerű felhasználók is kiaknázhatják, viszonylag olcsón építhető nagy kiterjedésű, könnyen bővíthető és konfigurálható Wi-Fi-hálózat, mely nyílt forrású, így akár személyre is szabható.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról