Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 28. 10:49

A Nokia kezében a Trolltech

A Nokia megvásárolja a nyílt forrású megoldásokban utazó Trolltechet, amely elsősorban a KDE felhasználói felület alapjául is szolgáló Qt keretrendszer, valamint annak mobilos változata, a Qtopia révén lett ismert.

[HWSW] A Nokia megvásárolja a nyílt forrású megoldásokban utazó Trolltechet, amely elsősorban a KDE felhasználói felület alapjául is szolgáló Qt keretrendszer, valamint annak mobilos változata, a Qtopia révén lett ismert.

A Nokia részvényenként 16 norvég koronát ad a Trolltechért, a tranzakció mintegy 843 millió koronára, azaz 105 millió euróra értékeli az oslói központú vállalatot. A Trolltech igazgatótanácsa elfogadásra javasolta a Nokia ajánlatát, a legnagyobb részvényesek már rá is bólintottak, így az ügylet a hatóságok jóváhagyását követően hamarosan lezárulhat. A Nokia várakozásai szerint a tranzakciót a második negyedévben véglegesítik.

A Trolltech keresztplatformos eszközei segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek lényegében bármilyen platformon használhatók, akár Nokia mobilokon, akár PC-n. A Nokia célja minden bizonnyal az, hogy még több szoftver legyen elérhető a telefonjaira, noha a cégnek eddig sem volt oka a szégyenkezésre, hiszen a készülékekben alkalmazott Symbian operációs rendszerre és a Series 60 platformra lényegében minden olyan alkalmazást portoltak, amely valaha mobiltelefonra elkészült.

A Trolltech meglevő termékei továbbra is elérhetők maradnak az ügyfelek számára, emellett a Nokia folytatni kívánja azt a gyakorlatot, hogy a termékek kereskedelmi és nyílt forrású licenc alatt egyaránt hozzáférhetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról