Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

A brit iskolákban egyelőre nem lesz Windows Vista és Office 2007

Bodnár Ádám, 2008. január 14. 09:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A brit iskolákban egyelőre nem vezetik be a Windows Vistát és az Office 2007-et, legalábbis a British Educational Communications and Technology Agency (BECTA) azt javasolja az intézményeknek, hogy ne tegyék.

[HWSW] A brit iskolákban egyelőre nem vezetik be a Windows Vistát és az Office 2007-et, legalábbis a British Educational Communications and Technology Agency (BECTA) azt javasolja az intézményeknek, hogy ne tegyék.

A BECTA által kiadott, "Microsoft Vista and Office 2007: full report" című elemzés szerint az iskolák megfontolhatják az áttérést Windows Vistára, ha teljesen új infrastruktúrán vezetik be, azonban nem javasolják a használatát más Windows-verziókkal vegyesen, vagy régebbi hardvereken. A BECTA semmivel nem tudja alátámasztani, hogy iskolai környezetben a Vista bevezetésének költségei megtérülnének.

A szervezet számításai szerint mintegy 175 millió fontba kerülne a Vista bevezetése a brit iskolákban és oktatási intézményekben, amelynek a harmadát teszi ki a licencköltség, a kétharmada pedig hardverfejlesztésre, tesztelésre és a telepítésre menne el. Ez az összes ráadásul nem tartalmazza az Aero Glass felhasználói felület futásához szükséges grafikus kártyák beszerzésének költségét, bár a BECTA szerint az iskoláknak semmilyen előnyt nem jelentene az Aero Glass használata.

Az Office 2007-tel kapcsolatban is komoly ellenérzéseket fogalmazott meg a BECTA. A szervezet szerint az Office 2007-ben nincs egyetlen olyan szolgáltatás sem, ami szükségessé tenné vagy megindokolná az átállást az új verzióra. Bár az Office 2007 egyik legfontosabb újdonsága, hogy alapértelmezett Office Open XML fájlformátuma nyílt és jelenleg szabványosítás alatt áll, a BECTA mégsem javasolja ennek a formátumnak a használatát, helyette az ODF-et tartják kívánatosnak. Noha az Office 2007 is képes írni és olvasni az ODF-et. a BECTA szerint ez a funkció csak nagyon nehézkesen, kényelmetlenül használható.

A BECTA azt javasolja az iskoláknak, telepítsenek gépeket szabad szoftverekkel, hogy a diákok ezekkel is meg tudjanak ismerkedni, hívják fel a hallgatók és a szülők figyelmét arra, hogy milyen szabad alternatívák vannak a Microsoft termékeknek, valamint csak olyan irodai szoftvereket használjanak, amelyek kezelik az ODF állományokat.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.