:

Szerző: Barna József

2003. február 11. 10:20

Az EB internetbiztonsági hivatal felállítását javasolja

[Dow Jones] Az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett egy olyan uniós hivatal felállítására, amelynek feladata a világháló és a számítógépes hálózatok biztonságának javítása lenne. A testület számára öt évre 24,3 millió eurós költségvetést irányoz elő a javaslat.

[Dow Jones] Az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett egy olyan uniós hivatal felállítására, amelynek feladata a világháló és a számítógépes hálózatok biztonságának javítása lenne. A testület számára öt évre 24,3 millió eurós költségvetést irányoz elő a javaslat.

A brüsszeli javaslat szerint az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal olyan tanácsadó testületként működne, amely összegyűjtené és elemezné az uniós intézmények internetes biztonságáról és a támadásokról rendelkezésre álló adatokat. Erkki Likanen, a bizottság informatikáért felelős tagja elmondta, hogy a hivatal segíthet az uniós tagországoknak és intézményeknek a hálózati biztonsággal kapcsolatos problémák orvoslásában és az esetleges támadások megelőzésében.

Az EB szerint egyre növekszik a hackertámadások potenciális célpontjainak száma. Az Unióban a vállalatok több mint 90 százaléka kapcsolódik a világhálóra, és jelentős többségük honlapot is üzemeltet. A háztartásoknak körülbelül 40 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, míg a lakosság kétharmada használ mobiltelefont. A közigazgatás is fokozatosan áttér a hálózatok és az internet használatára.

A számítógépek és a számítógépes hálózatok fejlődése, valamint az elektronikus kommunikáció széleskörű elterjedése elkerülhetetlenné teszi a biztonsági követelmények rendszeres újrafogalmazását. A szélessávú internetkapcsolat például önmagában is növeli a támadások kockázatát, hiszen ez lehetővé teszi a megszakítás nélküli hálózati kapcsolatot. Szakértők szerint az erőművek, vízellátó rendszerek vagy finomítók számítógépes rendszerei ellen intézett támadások rendkívüli veszélyt jelenthetnek.

A Symantec nemrégiben kiadott tanulmánya szerint 2002 második félévében a hálózati támadások száma 20 százalékkal növekedett a megelőző év hasonló időszakához képest, miközben a támadások egyre agresszívebbek lettek. "A rosszindulatú programkódok és támadási eszközök teljesen új és potenciálisan jóval kártékonyabb formáinak megjelenése komoly kockázatot jelent a jövőre nézve" -- fogalmaz a tanulmány.

A javaslat öt évre 24,3 millió eurós költségvetést irányoz elő a hivatal számára. Annak felállítása előtt azonban a tervezetet el kell fogadnia a tagországok kormányainak és az Európai Parlamentnek is; e procedúra a bizottság szerint hat-kilenc hónapot is igényben vehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.