Szerző: Barna József

2003. február 19. 11:01

Barrett: az innováció tovább folytatódik

Craig Barrett
Craig Barrett
[Mmd] Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója szerint a fejlett technológia iránti igény -- amelyet a szilíciumlapkák terén elért fejlesztések és Moore törvénye tesz lehetővé -- cseppet sem csökkent. Az internet globális bővülése, az adatforgalom exponenciális növekedése, az elektronikus kereskedelem egyre szélesebb körű elterjedése, valamint a fogyasztói eszközök és a tartalom digitális technológiákká alakulásának folyamata töretlen, az elmúlt két év hi-tech recessziója ellenére is.

Az Intel Developer Forumon, mintegy 4 ezer fejlesztő, mérnök és más műszaki szakember előtt Barrett azt is bejelentette, hogy 2 milliárd dollárt terveznek befektetni annak érdekében, hogy átalakítsák az Intel egyik meglévő gyárát az arizonai Chandlerben, létrehozva ezzel a cég ötödik 300 mm-es szilíciumszeletekkel dolgozó üzemegységét a világon. Az új gyár 65 nanométeres feldolgozási technológiát fog használni, és várhatóan 2005 végére készül el. A fejlett szilíciumlapka-gyártás gondoskodik arról, hogy Moore törvénye ne veszítse el érvényességét, és olyan termékek létrehozását teszi lehetővé, amelyek egyesítik a feldolgozási és a kommunikációs funkciókat.

"A fogyasztók, vállalatok, kormányok és más szervezetek fejlett technológiák iránti globális vágya nem csökkent" -- jelentette ki Barrett. "Az elmúlt két év még világosabban jelezte, hogy az innováció és a technológia továbbra is előrefelé halad, a gyenge gazdaság ellenére. A fejlett és fejlődő piacok cégei és kormányai egyaránt úgy tekintenek a technológiai infrastruktúrára, mint a hosszú távú versenyképesség kritikus fontosságú elemére."

Az Intel idén számos új terméket kíván piacra dobni, amelyek azt példázzák, hogyan lehet az innovációba és a fejlett technológiákba befektetve jobban megfelelni a felhasználók elvárásainak és létrehozni új funkciókat. Egyik példaként Barrett megemlítette a cég nemrégiben bemutatott "vezeték nélküli internet egyetlen lapkán"-típusú ("wireless-Internet-on-a-chip") eszközét, amely alacsony fogyasztással, nagyteljesítményű feldolgozással és kommunikációs funkciókkal segíti a mobiltelefon-iparágat. Másik példa volt az Intel Centrino mobil technológia közelgő megjelenése, amelynek révén mobil PC-k egészen új generációja születhet meg.

"Ezek és az idén megjelenő egyéb termékek az Intel elkötelezett innovációjának és befektetésének eredményei a technológia, a kutatás és fejlesztés, a gyártás, valamint a digitális feldolgozási és kommunikációs architektúrák terén" -- mondta Barrett. "Mindegyikük jelzi az olyan technológiák értékét, amelyek a piaci igényekre koncentrálnak és értéket teremtenek a vásárlók számára."

Az Intel továbbá az idén ki fogja használni technológiai előnyét a meglévő termékek továbbfejlesztésére. Gyors ütemben jelennek meg a 90 nanométeres feldolgozási technológiára épülő termékek, például az új generációs Prescott és Dothan asztali, illetve mobil processzorok.

"Moore törvényének fontossága, és annak az ígérete, hogy egyre olcsóbban egyre kisebb méretű és nagyobb teljesítményű termékeket készíthetünk, továbbra is folyamatos befektetésre sarkallja azokat iparágunkban, akik eltökélten törekednek a versenyképességre" -- jelentette ki Barrett. "Az Intel számára az út világosan látható. A szilícium alapú innováció és integráció alapvető értéke több generáción keresztül biztosított, hiszen folyamatosan előnyöket teremt a vásárlók számára és kiemelkedő új termékek alapjául szolgál."

Megnyitó beszédében Barrett beszélt még azokról a projektekről, amelyek kiterjesztik a jelenlegi technológiákat és vadonatúj utakat törnek annak érdekében, hogy az Intel továbbra is egy generációval előrébb járhasson a kulcsfontosságú technológiai területeken és a felhasználók serkentette piaci szegmenseken. Új ígéreteivel az innovációnak ez az új szintje új kihívásokat is fog támasztani a fejlesztői közösség felé. Ilyen kihívások lesznek például a biztonsági megoldások, olyan szoftverek, amelyek többféle eszközön is problémamentesen futnak, illetve az egyszerűbben használható termékek létrehozása.

"Ha töretlenül újítunk, és együtt dolgozunk a jövő kihívásainak leküzdésén, az iparágunk előtt álló lehetőségek korlátlanok" -- állította Barrett. "A siker abból születik, ha továbbra is a határokig feszítjük a technológiát, hogy új előnyöket, új használati módokat és az érték új szintjét teremtse meg a vásárlók számára."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról