Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének levele az informatikai miniszterhez

roberto, 2003. február 06. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Linux.hu, HWSW] A Linux-felhasználók Magyarországi

[Linux.hu, HWSW] A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) nyílt levélben fordult Kovács Kálmán informatikai miniszterhez. Az egyesület levele nyilvánvaló válasz a Közbeszerzési Értesítőben január elején közzétett, összesen 15 milliárd forintos szoftverbeszerzési keretre. A keret alapján az állami intézmények a Microsoft, a Novell, az Oracle, az IBM, a Sybase és egyéb szoftvercégek termékeihez és szolgáltatásaihoz juthatnak hozzá, miközben a mindenkori kormányzat alig fordít figyelmet a szabad, illetve a nyílt forráskódú szoftverekre.

A levél arra hívja fel az informatikai miniszter figyelmét, hogy elérkezett az idő hazánkban is a kormányzat szabad szoftverekkel kapcsolatos stratégiájának kidolgozására, amelynek ki kellene terjednie a szabad szoftverek kormányzati felhasználására, illetve a szabad szoftvereknek a gazdaság élénkítésében játszott szerepére, valamint az ezzel kapcsolatos kormányzati szerepvállalásra.

Az egyesület rámutat arra, hogy "a valós tudás nem az eszközök mélyebb megértést nélkülöző használatán, hanem azok működésének megértésén és a megváltoztatásukhoz szükséges ismeretek birtoklásán alapul", és hogy az "EU és azon belül hazánk versenyképessége csak akkor lehet a legjobb, ha az nem külső tudásra, hanem saját kutatás-fejlesztési eredményeire is támaszkodik". A levél teljes szövege a www.linux.hu-n olvasható.