:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. február 12. 18:02

Már majdnem kész az OpenOffice magyar nyelvű súgója

Múlt hétvégén ismét összegyűltek a szabad szoftverek iránt elkötelezett fordítók és programozók, hogy elkészítsék az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag magyar nyelvű súgóját. A találkozónak -- immár hagyományosan -- a pestlőrinci Rózsa Művelődési Ház adott otthont, a szervezést pedig a Free Software Foundation Hungary , a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért alapítvány végezte.

[HWSW] Múlt hétvégén ismét összegyűltek a szabad szoftverek iránt elkötelezett fordítók és programozók, hogy elkészítsék az OpenOffice.org irodai szoftvercsomag magyar nyelvű súgóját. A találkozónak -- immár hagyományosan -- a pestlőrinci Rózsa Művelődési Ház adott otthont, a szervezést pedig a Free Software Foundation Hungary, a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért alapítvány végezte.

A teljes magyar verzió még nincs kész, de egy béta változat már megjelent az Office 1.0.2-es verziójának magyar nyelvű kiadásához. Mint Somogyi Péter, a projekt egyik résztvevője tájékoztatta lapunkat: a teljes súgó több részből áll, egyfelől a különböző funkciójú programcsomagokhoz tartozó modulokból, másfelől egy közös, az egész OpenOffice.org-hoz tartozó darabból. A február 7-i hétvégén a valamennyi modul által használt közös, ún. common és a szövegszerkesztő (swriter) részhez tartozó súgót fordították le.

A két súgómodul összesen 1112 szekciót tartalmaz, melyből 993-at sikerült magyarra átültetni. A fordítás része a lektorálás is, ez azonban valamivel lassabb munka, az összes szekció 1 százalékát (14 szekció) ellenőrizték. Magát az ellenőrzést egyébként már nem a jószándékú fordítóközösség, hanem hivatásos lektorok végzik majd, s nem társadalmi munkában, hanem az alapítvány finanszírozásában.

A lektorálásra szóló felhívásra a HWSW információi szerint egyelőre csak egy ajánlat érkezett, melyben 2,7 millió forintért vállalnák a teljes súgó lektorálását. A szervezők egyelőre várnak újabb ajánlatokat, s készülnek az Openoffice többi része (így a Munkafüzet és a Prezentáció) súgójának ellenőrzésére is.

A fordításnak szentelt weboldal ezen a linken keresztül érhető el, míg a magyar Openoffice.org oldal az office.fsf.hu címen található.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.