Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Athlon XP 3000+: a világ leggyorsabb asztali processzora?

Barna József, 2003. február 10. 10:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD ma jelentette be régóta várt Barton magos Athlon XP processzorait. A vállalat közleménye szerint a megnövelt méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező 3000+ modell verhetetlen teljesítményt nyújt. Tesztünkben ennek az állításnak a valóságtartalmát vizsgáltuk.

Az AMD-re az utóbbi időben rájár a rúd. Egészen pontosan -- azon túlmenően, hogy az iparágat sújtó általános válságnak köszönhetően amúgy is van minek rájárnia -- a sunnyvale-i vállalat nagyrészt magát okolhatja azért, hogy újabban ismét csak kínkeservesen tud lépést tartani az Intellel. A 0,13 mikronos gyártástechnológia bevezetése a tavalyi év első felében korántsem ment zökkenőmentesen: az első e csíkszélességgel gyártott modellek, a 2200+ jelölésű Athlon XP processzorok jelentős késéssel kerültek piacra és messze nem skálázódtak olyan mértékben, ahogy várni lehetett volna. Az AMD ezért módosított a gyártástechnológián, ami ismét nem kevés időt és pénzt emésztett fel.

A hasonló problémák természetesen nem szokatlanok a félvezetőgyártásban, a felhasználóknak mégis újra és újra csalódniuk kellett, mert a vállalat váltig állította, minden a terveknek megfelelően halad és semmi probléma a 0,13 mikronos technológiával. Az átdolgozott, Thoroughbred-B magra épülő Athlon XP processzorok azonban csak hónapokkal a bejelentésük után jutottak el a boltokba. Ezzel megkezdődött a "paper launch"-korszak: az AMD -- hogy fenntartsa a versenyképesség látszatát -- egyre-másra jelentette be gyorsabb modelljeit, melyek azonban csak papíron léteztek, a gyakorlatban beszerezhetetlenek voltak. Eközben az immár 34 éve az AMD mumusának számító Intel óraműpontossággal az ütemterveknek megfelelően dobta piacra az újabb és újabb Pentium 4 processzorokat.

Ősszel az AMD rajongóit az keserítette el végleg, hogy a vállalat 2003 elejére halasztotta a Barton magos Athlon XP és a 64 bites Hammer processzorok megjelenését. A Barton a korábbi tervek szerint a tavalyi második félévben, míg a Hammer a negyedik negyedévben került volna piacra. Mindezt azért érdemes megemlíteni, mert bizony mindkét modell a chipek fogyasztását jelentős mértékben csökkentő silicon on insulator (SOI) technológiával készült volna. Márpedig -- amint az az időközben Athlon 64-nek elkeresztelt, asztali számítógépekbe szánt Hammer premierjének ismételt elhalasztásakor néhány hete kiderült -- az AMD-nek komoly problémái akadtak a SOI technológia implementációjával.

SOI nélkül ugyan, de a Barton végre megérkezett: az AMD ma három új Athlon XP modellt is bejelentett. Ezek jellemzőit az alábbi táblázatban foglaljuk össze:

2500+ 2800+ 3000+
Rendszerbusz:333 MHz333 MHz333 MHz
Szorzó:11x12,5x13x
Órajel:1833 MHz2083 MHz2167 MHz
Tápfeszültség:1,65 V1,65 V1,65 V
Max. disszipáció:?68,3 W74,3 W
Max. hőmérséklet:85 C85 C85 C
Ár:?375 USD
kb. 83 000 Ft
588 USD
kb. 130 000 Ft

Bíztató jel, hogy ezúttal nem paper launch-ról van szó: a két leggyorsabb processzor, az Athlon XP 2800+ és 3000+ azonnal megvásárolható -- ha nem is hazánkban és nem is olcsón. A 2500+ modellszámmal ellátott verzió megjelenése a cég közlése szerint március végén esedékes.

Az AMD az új termékek bejelentésével egy időben nyilvánosságra hozta új terméklogóit, melyek egységes formaterv szerint készültek, és így a vállalat reményei szerint megkönnyítik a felhasználók és a potenciális vásárlók számára az AMD-termékek azonosítását. Ez feltehetően így is lesz.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.